Wat doet Nederland? Van dag tot dag

Nederland draagt op verschillende manieren bij aan het versterken van de oostflank van het NAVO-verdragsgebied. En ondersteunt Oekraïne tegen de agressie van Rusland. Op deze pagina vindt u in grote lijnen wat Nederland vanuit Defensie doet.

Van dag tot dag

1 december

Nederland doneert samen met Estland en Noorwegen een veldhospitaal aan Oekraïne.

16 november

De Tweede Kamer krijgt een update over leveringen van militaire goederen aan Oekraïne. In totaal is op dit moment voor ruim € 322 miljoen aan materiële steun geleverd.

10 november 

Nederland draagt met € 100 miljoen bij aan militair fonds voor Oekraïne.

4 november

Nederland levert opnieuw zwaar militair materieel aan Oekraïne. Onder meer tanks vanuit Tsjechië.

24 oktober

Nederland stuurt ook in 2023 instructeurs naar het Verenigd Koninkrijk om daar Oekraïense militairen op te leiden. Dat maakte de minister bekend.

24 oktober

Voor tweede keer forensisch team naar Oekraïne voor onderzoek oorlogsmisdaden.

12 oktober

Nederland levert raketten om de lucht- en raketverdediging van Oekraïne verder te versterken. 

13 september

De Tweede Kamer krijgt een update over leveringen van militaire goederen aan Oekraïne. In totaal is op dit moment voor ruim € 222,9 miljoen aan materiële steun geleverd.

9 september

Duitse en Nederlandse instructeurs gaan vanaf eind september Oekraïense militairen opleiden in het opruimen van niet ontplofte explosieven.

29 augustus

Nog 3 keer Nederlands team naar Oekraïne voor onderzoek oorlogsmisdrijven.

22 augustus

Ministers zeggen in Kiev extra Nederlandse steun toe voor strijd en wederopbouw Oekraïne.

20 augustus

90 landmachtmilitairen van 13 Lichte Brigade zijn vertrokken naar het Verenigd Koninkrijk om Oekraïense militairen te trainen. Zij voeren deze taak tot eind november uit.

7 augustus

Mijnenjager Vlaardingen sluit aan bij NAVO-vlootverband in Middellandse Zee.

2 augustus

100 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade vertrokken naar Roemenië. Ze maken daar deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid.

15 juli

Nederland helpt Britten bij training Oekraïense militairen.

7 juli

Nederlandse militairen geven samen met hun Duitse collega’s opnieuw trainingen voor de PzH2000 Pantserhouwitsers aan Oekraïense collega’s. Inmiddels is € 172,7 miljoen aan materiële steun geleverd schrijft de Defensieminister in een kamerbrief.

28 juni

Nederland en Duitsland leveren samen extra pantserhouwitsers aan Oekraïne. Het gaat om 6 van deze artilleriestukken, 3 per land.

9 juni

De Tweede Kamer krijgt een update over leveringen van militaire goederen aan Oekraïne. In totaal is op dit moment voor ruim € 130,4 miljoen aan materiële steun geleverd.

31 mei

F-35's in Bulgarije vliegen hun laatste missies. 4 F-35's en 100 militairen van het F-35-detachement keren terug naar Vliegbasis Leeuwarden. 

18 mei

Finland en Zweden hebben vandaag hun aanvragen voor het NAVO-lidmaatschap ingediend. Nederland steunt het toetreden van beide landen.

12 mei

De Tweede Kamer krijgt een update over leveringen van militaire goederen aan Oekraïne. In totaal is op dit moment voor ruim € 102 miljoen aan materiële steun geleverd.

7 mei

Zr.Ms. Karel Doorman is uitgevaren om zich aan te sluiten bij een snel inzetbaar NAVO-vlootverband.

6 mei

Wapenleveranties blijven doorgaan zodat Oekraïne zich kan verdedigen. Dat zei minister Ollongren tijdens een troepenbezoek met haar Duitse collega in Slowakije.

29 april

Een forensisch opsporingsteam van Nederland gaat helpen in Oekraïne. Het 30-koppige team gaat bewijs verzamelen over oorlogsmisdrijven.

26 april

Nederland stuurt Pantserhouwitsers naar Oekraïne.

22 april

Het Patriot-luchtverdedigingssysteem in Slowakije is operationeel. De inzet gebeurt samen en onder leiding van Duitsland op verzoek van de NAVO.

20 april

Nederland stuurt zo’n 200 militairen voor een NAVO-battlegroup naar Roemenië. Naar verwachting vanaf de zomer.

19 april

Nederland gaat zwaar materieel leveren aan Oekraïne, waaronder pantservoertuigen. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer. 

14 april

Nederland heeft inmiddels voor meer dan € 65 miljoen aan militaire goederen naar Oekraïne gestuurd. Om welke goederen het gaat is vandaag vertrouwelijk met de Kamer gedeeld.

Een Patriot-detachement is vanaf de kazerne in Vredepeel op weg naar Slowakije. Daar beschermen ze het grondgebied en de inwoners tegen raketdreiging. De militairen van de grond-luchtgeleidewapensystemen vallen onder commando van de NAVO.

6 april

4 F-35's zijn vertrokken naar Bulgarije. De jachtvliegtuigen helpen vanaf daar mee om het NAVO-luchtruim te beveiligen. 

31 maart

Nederland heeft inmiddels voor meer dan € 50 miljoen aan militaire goederen naar Oekraïne gestuurd.

23 maart

De aanwezigheid van 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade in Roemenië is verlengd tot in ieder geval eind april. 

22 maart

De minister van Defensie geeft een update van geleverde militaire goederen aan Oekraine, tot en met 20 maart. Om welke goederen het gaat, is alleen met de Kamer gedeeld. 

21 maart

De Nederlandse militairen in Litouwen kregen vandaag bezoek van minister-president Mark Rutte

In Nederland is een aantal militairen betrokken bij de verdeling van Oekraïense vluchtelingen.

18 maart

Nederland en Duitsland plaatsen Patriot-luchtverdedigingssystemen in de omgeving van de luchtmachtbasis in Sliac, in centraal Slowakije. Dat gebeurt op verzoek van de NAVO.
De Patriots zijn bedoeld om bondgenootschappelijke afschrikking te versterken en om het Slowaaks grondgebied en haar inwoners te beschermen tegen eventuele raketdreiging.

15 maart

Defensie geeft 5.000 (veld)bedden in bruikleen aan noodopvanglocaties in Nederland. Het Rode Kruis verdeelt de bedden.

10 maart

Leveringen van militaire goederen aan Oekraïne worden niet meer tot in detail in het openbaar gecommuniceerd. Het kabinet nam deze beslissing met het oog op de (operationele) veiligheid.
Via vertrouwelijke bijlagen bij kamerstukken blijft het kabinet de Kamer wel actief informeren.

10 maart

Nederlandse jachtvliegtuigen worden in elk geval nog tot eind maart ingezet in het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Het verzoek daarvoor kwam van de NAVO.

8 maart

Nederland en Duitsland bereiden samen de plaatsing van Patriots in Slowakije voor. Dat gebeurt op verzoek van de NAVO. Met de grond-luchtgeleidewapensystemen zijn vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten uit te schakelen. 

6 maart

Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. De Zeven Provinciën zijn vanuit Den Helder vertrokken naar Noorwegen. Daar doen ze mee aan verschillende oefeningen. Ondertussen zijn beide marineschepen beschikbaar voor de reactiemacht van de NAVO. Helikopters en landingsvaartuigen zijn mee aan boord.

3 maart

Op Legerplaats Harskamp zijn de 1e vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen. Het gaat om 120 mensen. Defensie stelt de locatie beschikbaar op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente Ede.

Nederland stuurt een nieuwe lading goederen naar Oekraïne. Het gaat om verschillende militaire goederen, aangevuld met overige goederen zoals voertuigen, gevechtsrantsoenen, slaapzakken, laptops en beschermende kleding.  

1 maart

Nederlandse militairen van de battlegroup in Litouwen vallen vanaf nu onder commando van de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR). Dit helpt SACEUR om de veiligheid van het bondgenootschap te blijven garanderen.

28 februari

De landmacht verzamelt alvast het reservematerieel dat nodig is om eenheden die paraat staan voor inzet ook inzetbaar te houden.

Defensieministers EU voeren militaire steun aan Oekraïne op, nadat Oekraïne om steun vroeg. Het gaat om financiële steun voor wapens, en bijvoorbeeld uitrusting, medische middelen en brandstof.

De gevechtsveldbewakingsradars, resterende helmen en scherfvesten zijn op weg naar Oekraïne. Alleen de mortieropsporingsradars volgen nu nog.

150 landmachtmilitairen van 11 Luchtmobiele Brigade vertrekken voor een oefening naar Roemenië.

27 februari

Minister Kajsa Ollongren spreekt via een videoverbinding tot de Nederlandse militairen in Litouwen. Ze benoemde de onzekerheid van de Russische dreiging voor de militairen en hun thuisfront.

De gisteren door Nederland toegezegde 50 Panzerfaust 3-antitankwapens met 400 raketten en de 200 Stinger-luchtdoelraketten zijn op weg naar Oekraïne. Dat geldt ook voor de al eerder beloofde 100 scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie en 2 onderwaterdetectierobots. 

26 februari

Nederland doet een 3e bijdrage van militaire goederen aan Oekraïne. Het gaat om 50 stuks van het Panzerfaust 3-antitankwapen met 400 raketten. Daarnaast kijken Nederland en Duitsland naar de mogelijkheid om met Patriots en manschappen bij te dragen aan de nieuwe NAVO-battlegroup in Slowakije.

Minister Ollongren onthaalt F-16-vliegers die terugkeren na inzet boven Oost-Europa.

Nederland zegt 200 Stinger-luchtdoelraketten toe aan Oekraïne. Eerder toegezegde goederen zijn inmiddels onderweg.

25 februari

Nederlandse jachtvliegtuigen hebben hun eerste 24 uur boven de oostflank van het NAVO-verdragsgebied er opzitten. De bewapende toestellen bewaken en beveiligen het luchtruim.

24 februari

2 F-16’s vanaf Vliegbasis Volkel wisselen de F-35’s af. In totaal rouleert Nederland met 8 jachtvliegtuigen, die onder bevel van de NAVO staan. Vanaf Vliegbasis Eindhoven wordt een Airbus A330 van de NAVO-vliegtuigpool ingezet. Die kan jachtvliegtuigen in de lucht bijtanken.

Nederland zet vanaf vandaag F-35’s vanaf Vliegbasis Leeuwarden in om het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa te beschermen. Het is voor het eerst dat Nederland de F-35 voor een operatie inzet.

Russische troepen rukken verder op in Oekraïne, waar inmiddels de noodtoestand is uitgeroepen. De eerste doden en gewonden zijn gevallen. Minister Kajsa Ollongren reageert: “Dit is een illegale daad van agressie met ernstige gevolgen.”

23 februari

NAVO-bondgenoten Letland, Estland en Litouwen laten weten te vrezen voor een invasie van de Russen. De 3 Baltische staten waren tot 1991 ingelijfd bij de Sovjet-Unie.

21 februari

Poetin kondigt een vredesmissie aan in de afvallige regio’s Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne.

20 februari

De Russische president Vladimir Poetin erkent Donetsk en Loehansk als onafhankelijke republieken. De Russen kunnen de rebellen in beide gebieden nu openlijk steunen in hun strijd tegen de Oekraïense regering.

18 februari

Op verzoek van Oekraïne besluit Nederland het land militaire goederen te leveren vanwege de Russische dreiging aan de grens. Het gaat om: 3.000 gevechtshelmen, 2.000 scherfvesten, 30 metaaldetectoren, 2 draadgeleide onderwaterdetectierobots, 2 gevechtsveldbewakingsradars, 5 wapenlocatieradars en 100 scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks munitie.

Defensie schroeft de gereedheid op van de militaire eenheden die inzetbaar zijn voor de snelle reactiemacht van de NAVO. Dat gebeurt om te voldoen aan de gevraagde reactietijden van de NAVO. Dit betekent dat in Nederland meer verplaatsingen van militair materieel zichtbaar zijn, onder meer door extra oefeningen.

3 februari

Nederland gaat meer eenheden bijdragen aan de flitsmacht van de NAVO en aan opvolgende eenheden. Stand-by staan nu ook Zr.Ms. Van Amstel, een onderzeeboot vanaf halverwege 2022, een duikteam van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en extra inlichtingencapaciteit.

Daarnaast 1.500 militairen voor een Duits-Nederlands-Noorse landmachtbrigade, met onder meer een Duits-Nederlandse luchtverdedigingseenheid. Verder gaat het om een Human Intelligence-eenheid en een eenheid voor Psychological Operations.

20 januari

Nederland maakt bekend dat 2 F-35’s in april en mei vanuit Bulgarije worden ingezet voor beveiliging van het NAVO-luchtruim.

Verder staat Zr.Ms. Rotterdam stand-by met 2 helikopters, landingsvaartuigen en role-2 capaciteit (vergelijkbaar met een veldhospitaal).

Nederland levert ook capaciteit voor een NAVO-pool die bestaat uit eenheden met een verhoogde paraatheid. Voor dit NATO Readiness Initiative heeft Nederland een 800 landmachtmilitairen-tellend gevechtsbataljon stand-by, inclusief gevechts- en logistieke ondersteuning. Ook een mijnenjager maakt deel uit van de pool. En vanaf maart (+ reactietijd) is de nieuwe onbemande en onbewapende MQ-9 Reaper beschikbaar.

Bekijk ook het overzicht van de Nederlandse bijdrage aan de NAVO in 2022.