Zr.Ms. Van Amstel sluit aan bij NAVO-vlootverband

Zr.Ms. Van Amstel is op weg naar de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Het schip, met aan boord een NH90-maritieme gevechtshelikopter, verliet zojuist de haven van Den Helder. SNMG1 is een van de 4 snel inzetbare NAVO-vlootverbanden. Ze zijn permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap.

De NAVO heeft de snel inzetbare vlootverbanden na de inval in Oekraïne geactiveerd om te laten zien dat ze paraat zijn. Door deel te nemen aan SNMG1 en samen te oefenen blijven de NAVO-landen op zee bovendien goed op elkaar ingespeeld. De SNMG1-vloot is 24/7 en direct inzetbaar als de NAVO daarom vraagt.

SNMG1 bestaat uit oorlogsschepen van verschillende NAVO-landen en opereert in de Noordzee, de Baltische zee en de Atlantische oceaan. De groep doet onder meer oefeningen en bezoekt verschillende havens om diplomatieke banden te onderhouden. Dit jaar voert Duitsland het commando over de SNMG1.

Onderzeebootbestrijding

Zr.Ms. Van Amstel is gespecialiseerd in onderzeebootbestrijding. Het schip is daar geschikt voor vanwege het sonarsysteem dat de specialisten aan boord in kunnen zetten. Deze zogeheten Low Frequency Active Passive Sonar (LFAPS) is een innovatieve en unieke lage-frequentie sonar. Die is met een lange kabel op de gewenste diepte te brengen. Zr.Ms. Van Amstel is binnen de NAVO een van de weinige fregatten die hiermee zijn uitgerust. Onderzeebootbestrijding is onmisbaar bij maritieme operaties en blijft ook in de toekomst een grote rol spelen. Vijandelijke onderzeeboten kunnen een gevaar vormen voor de moderne samenleving, bijvoorbeeld door ongezien grote schade aan te richten aan schepen of infrastructuur op zee of op de zeebodem.

Haven Rotterdam

In het weekend van 14 april bezochten 2 schepen van het vlootverband de haven van Rotterdam, de ESPS Alvaro de Bazan uit Spanje en de ORP General Tadeusz Kosciuszko uit Polen.