Nederland steunt aanvraag NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden

Finland en Zweden hebben vandaag hun aanvragen voor het NAVO-lidmaatschap ingediend. Nederland steunt het toetreden van beide landen. Als beide noordelijke landen lid worden telt de alliantie 32 landen.

Finland en Zweden beschikken elk over een grote en bekwame krijgsmacht en over uitstekende militaire capaciteiten. Ook zijn beide landen al nauw verbonden met de NAVO.
Toetreding zou een versterking betekenen van het bondgenootschap. Finland en Zweden zorgen door hun ligging bovendien voor meer stabiliteit in de Baltische Zee-regio. Dat geldt ook voor de noordflank en het hele Euro-Atlantische verdragsgebied.

Vergroot afbeelding Vanaf links: de Finse NAVO-ambassadeur Klaus Korhonen, secretaris-generaal van NAVO Jens Stoltenberg en de Zweedse NAVO-ambassadeur Axel Wernhoff.
Vanaf links: de Finse NAVO-ambassadeur Klaus Korhonen, secretaris-generaal van NAVO Jens Stoltenberg en de Zweedse NAVO-ambassadeur Axel Wernhoff.

Veiligheidssituatie veranderd

Nederland werkt al nauw samen met Finland en Zweden en wil de militaire en veiligheidssamenwerking verder intensiveren. Nederland zal beide naties zeker bijstaan als die worden bedreigd. Dit is ook vastgelegd in de wederzijdse bijstandsclausule van de Europese Unie en in artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties.

Nadat Russische troepen op 24 februari Oekraïne binnenvielen is niet alleen de veiligheidssituatie voor de NAVO veranderd. Dat gold ook voor die van Finland en Zweden. De oorlog was voor beide landen onder meer reden te willen toetreden tot het bondgenootschap. Daar ging een zorgvuldig democratisch proces aan vooraf.

Elk land mag toetreden tot bondgenootschappen. Dat is een soeverein recht. Zo wordt beslist met welke landen wordt samengewerkt om de eigen veiligheid te garanderen.