Ollongren: per direct ruim € 200 miljoen extra voor acute steun aan Oekraïne

Nederland draagt meer dan € 200 miljoen bij aan nieuwe initiatieven voor snelle levering van extra luchtverdediging en artilleriemunitie voor Oekraïne. 

Vergroot afbeelding Afvuren van een 155mm-granaat
Archieffoto: het afvuren van artilleriemunitie, in dit geval een 155mm-granaat.

Dat kondigde minister van Defensie Kajsa Ollongren vandaag aan tijdens een ingelaste online vergadering van de NATO-Ukraine Council. Hierbij waren NAVO defensieministers met hun Oekraïense collega bijeenkomen.

Ollongren: “Luchtverdedigingsmiddelen en artilleriemunitie zijn keihard nodig in Oekraïne. De situatie dreigt kritiek te worden. De middelen waar Nederland nu aan bijdraagt bevinden zich al op het Europese continent en gaan zo snel mogelijk naar Oekraïne. We moeten nu met z’n allen alle zeilen bijzetten om Oekraïne te steunen.”

Luchtverdediging

Nederland trekt € 150 miljoen uit voor een bijdrage aan het Duitse ‘Immediate Action for Air Defence’ initiatief. Dit is bedoeld om snel luchtverdedigingsmiddelen voor de lange afstand te leveren, samen met partners. Daarnaast schaft Defensie voor € 60 miljoen luchtverdedigingsmiddelen voor de korte afstand aan. Hiermee zijn onder meer drone-aanvallen te bestrijden.

Artilleriemunitie

Nederland draagt bij aan het Estse initiatief om uit bestaande voorraden snel artilleriemunitie aan Oekraïne te leveren. Dat is hard nodig om de toegenomen Russische druk op het front tegen te gaan. Eerder maakte Nederland al bekend dat het € 250 miljoen bijdraagt aan een soortgelijk Tsjechisch plan om snel meer granaten te leveren.