Training van Oekraïense F-16-vliegers start in de komende maanden

Nederland en verschillende Europese landen werken eraan zo snel als mogelijk te starten met het trainen van Oekraïense piloten op de F-16. Tegelijkertijd wordt er een trainingscentrum opgezet in een land in Oost-Europa. Verder draagt Nederland opnieuw bij aan het versterken van de luchtverdediging van Oekraïne. Dit meldt minister Kajsa Ollongren vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vergroot afbeelding Onderaanzicht van een formatie van 10 Nederlandse F-16's, tegen een blauwe lucht.
Archieffoto van Nederlandse F-16's.

Zij stuurt die mede namens de minister van Buitenlandse Zaken en zijn collega voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Defensie werkt aan een plan voor F-16-trainingen aan Oekraïne. Samen met Denemarken en met steun van de VS heeft Nederland de leiding om de Europese inspanningen hiervoor te coördineren. In overleg met onder meer België, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de industrie werken alle betrokkenen nu aan de inhoud van de trainingen.

Het plan hiervoor bestaat uit 3 sporen:

1. Zo snel mogelijk starten met de eerste conversietrainingen naar de F-16 voor Oekraïense piloten.
2. Taalvaardigheid- en initiële oftewel basis-vliegopleidingen en
3. de opzet van een trainingscentrum voor F-16 in een van de oostelijke NAVO-lidstaten.

De behoefte hieraan wordt zo ook voor de langere termijn ingevuld.
De trainingen beginnen met een beperkt aantal Oekraïense vliegers. Dat worden er mogelijk later meer.

Bijdrage luchtverdediging Oekraïne

Met de vernietiging van de Nova Kakhovka dam bereikte deze oorlog een nieuw dieptepunt. Rusland bestookt ondertussen via de lucht Oekraïense civiele en militaire doelen, vandaag en gisteren vielen daarbij opnieuw doden en gewonden. Het blijft dus belangrijk om de Oekraïense luchtverdediging te versterken. Nederland draagt hier samen met haar bondgenoten aan bij.

Vanuit het International Fund for Ukraine (IFU) wordt € 92 miljoen beschikbaar gesteld voor luchtverdediging. Dit gebeurt naar verwachting voor het einde van het jaar. De defensieministers van de Joint Expeditionary Force kondigden dat gisteren aan. Hiernaast wordt morgen tijdens de Ukraine Defence Contact Group (UDCG) bekend gemaakt dat Nederland € 40 miljoen bijdraagt, om in een multilateraal samenwerkingsverband luchtverdedigingsmiddelen aan te schaffen, die op zeer korte termijn aan Oekraïne worden geleverd.

Radarsystemen

Daarnaast koopt Defensie 4 VERA-NG passieve radarsystemen ter waarde van € 150 miljoen. Met de radar zijn onder meer lucht-. grond-, en zeedoelen te detecteren, lokaliseren, te volgen en te identificeren. Zo draagt Nederland bij aan de geïntegreerde luchtverdediging van Oekraïne. Deze capaciteiten zijn aanvullend op eerdere leveringen.