Nederland draagt € 60 miljoen bij aan dronecapaciteit Oekraïne

Nederland draagt € 60 miljoen euro bij aan offensieve dronecapaciteit voor Oekraïne. Het bedrag is onder meer bedoeld voor maritieme drones en zogeheten first person view-drones, waarbij de ‘piloot’ op afstand meekijkt. Dat maakte minister Kajsa Ollongren vandaag bekend tijdens een bezoek aan Oekraïne. Zij bezocht er de steden Kyiv en Lviv. Dinsdagavond keerde zij terug in Nederland.

Vergroot afbeelding Een maritieme drone.
Archieffoto van het testen van een maritieme drone.

Drones spelen een belangrijke rol in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Ze zijn een effectieve aanvulling op andere, meer traditionele wapensystemen. Binnen het aangekondigde steunpakket van € 60 miljoen draagt Nederland met € 20 miljoen bij aan de aanschaf van first person view-drones via de internationale dronecoalitie die eerder dit jaar is opgezet.

Van het totale pakket is € 17,5 miljoen bedoeld voor de aanschaf van maritieme drones. Maritieme drones, zogenoemde unmanned surface vessels, zijn succesvol geweest op de Zwarte Zee. Dit type drones kan Oekraïne in eigen land produceren, waardoor Nederland met deze financiële bijdrage ook het lokale bedrijfsleven stimuleert. “Deze hoogtechnologische innovaties zijn ook voor Nederland belangrijk. Voor de onderlinge industriesamenwerking en als lessons learned voor onze eigen krijgsmacht”, aldus minister Ollongren.

Het overige deel van  de nieuwe militaire steun is bedoeld voor bilaterale leveringen van drones van verschillende types. Hier profiteert dus ook de Nederlandse industrie van. 

Productiefaciliteiten Oekraïne

Oekraïne kan de extra dronecapaciteit goed gebruiken. Rusland probeert in hoog tempo het effect van de onbemande vliegtuigen en vaartuigen tegen te gaan met zogeheten jammers en andere elektronische systemen. Deze capaciteiten spelen een prominente rol in het Russisch optreden.

De minister deed de toezeggingen voor extra offensieve dronecapaciteit in Kyiv, waar zij onder meer een onderhoud had met de Oekraïense minister-president Sjmyhal en de minister van Defensie Umerov. Zij sprak met hen over de Nederlandse militaire steun, het uitwisselen van technologische kennis en toepassingen aan het front en de aanstaande Global Peace Summit in Luzern.

De minister bezocht het land dit keer samen met commandant Commando Materieel & IT viceadmiraal Jan Willem Hartman. Samen gingen zij langs bij 2 bedrijven (Destinus en Magura) om meer inzicht te krijgen in Oekraïense droneroductiefaciliteiten. In Lviv had minister Ollongren een ontmoeting met de Oekraïense minister Oleksandr Kamyshin (Strategische Industrieën) over het uitbouwen van toekomstige samenwerkingen tussen Oekraïense en Nederlandse bedrijven.

Kritische infrastructuur 

In de regio rondom Lviv bezocht minister Ollongren verschillende militaire locaties. Zij werd rondgeleid op een locatie waar militair materieel wordt gerepareerd en waar oud Russisch materieel wordt gemoderniseerd voor directe inzet aan het front. Ook ging zij langs bij een dronetrainingscentrum. 

Onderweg bezocht de minister een plek waar de kritische energie-infrastructuur door Russische aanvallen vernietigd is. Inmiddels is meer dan een derde van de totale energiecapaciteit van Oekraïne uitgeschakeld. Moderne luchtverdediging zoals de Patriot speelt een grote rol om verdere vernietiging te voorkomen. De energievoorziening is een groot probleem in Oekraïne en het herstel van onder andere het elektriciteitsnet gaat jaren duren.

Daarnaast ging de minister naar Superhumans, een van de centra waar gewonde Oekraïense militairen revalideren. Ze zag daar hoeveel zorg er besteed wordt aan het goed aanmeten van complexe protheses en overige medische en sociale zorg. De behoefte hieraan is groot. Nederland steunt Oekraïne op het gebied van revalidatie onder andere via het Militair Revalidatiecentrum in Doorn. 

Minister Ollongren: “Bij ieder bezoek ben ik onder de indruk van de weerbaarheid van de Oekraïense samenleving, van de mensen die zich inzetten: militair en civiel. Daarbij kan Nederland ook veel leren van de enorme innovatieve en creatieve kracht van de Oekraïense krijgsmacht. Het is goed om met elkaar ervaringen te delen.”

Het bezoek is afgesloten met een kranslegging op de militaire begraafplaats in Lviv voor de Oekraïense militairen die zijn gesneuveld in de oorlog.