Minister bij bezoek aan Patriot-eenheden in Slowakije: “Dit zijn ook onze grenzen”

Minister Kajsa Ollongren heeft vandaag met haar Duitse collega Christine Lambrecht een bezoek gebracht aan de Patriot-eenheden in Slowakije. Ollongren sprak haar waardering uit voor de troepen die de oostgrens van het NAVO-gebied verdedigen. Daarnaast verzekerde ze ook Slowakije dat Nederland zich blijft inzetten voor de bondgenootschappelijke verdediging.

Vergroot afbeelding De Nederlandse, Duitse en Slowaakse ministers van Defensie in gesprek met een militair.
Minister Ollongren ging met haar Duitse en Slowaakse collega langs bij de militairen in Slowakije.

De Nederlandse en Duitse Patriot-luchtverdedigingssystemen zijn inmiddels meer dan 2 weken operationeel in Centraal-Slowakije. Ollongren benadrukte dat de systemen er vooral zijn ter verdediging. Niet alleen om de afschrikking en verdediging van de NAVO te versterken. Maar ook om het Slowaakse grondgebied en haar inwoners te beschermen tegen eventuele raketdreiging. Dat is nodig na de Russische inval in Oekraïne, inmiddels zo’n 10 weken geleden.

Ollongren: “Nederland en de NAVO zijn niet in oorlog met Rusland. Maar deze Slowaakse grenzen zijn ook onze grenzen. Het gaat dus naast het verdedigen van waarden als soevereiniteit en democratie ook om onze collectieve veiligheid. Ik ben hier met mijn Duitse collega om te benadrukken hoe belangrijk onze samenwerking is en om de militairen te laten weten dat we hun inzet voor onze veiligheid zeer waarderen.”

Vergroot afbeelding Patriot-luchtverdedigingssystemen.
Patriot-raketten volgen een doel en onderscheppen het met behulp van een elektronisch gestuurde radarbundel.

Patriots

Patriot-raketten volgen een doel en onderscheppen het met behulp van een elektronisch gestuurde radarbundel. Zo kunnen bijvoorbeeld vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten worden uitgeschakeld. Nederland en Duitsland zijn 2 van de 4 Europese landen die over het verdedigingssysteem beschikken. Ook Griekenland en Spanje bezitten het.

Druk op Rusland

Nederland blijft zich inzetten om een eind aan de oorlog in Oekraïne te maken. Dat gebeurt bijvoorbeeld door de druk op Rusland op te voeren, met onder meer sancties. Daarnaast vindt Ollongren het belangrijk dat Oekraïne zich moet kunnen blijven verdedigen. Zo blijven er wapenleveranties doorgaan, samen met andere landen. “Zo lang als nodig”, aldus Ollongren.

Nederland en Duitsland sturen bijvoorbeeld gezamenlijk 12 Pantserhouwitsers naar het land. Duitsland maakte vandaag bekend ook 7 systemen te leveren. De training van de Oekraïners wordt in samenwerking verzorgd en gaat volgende week van start in Duitsland, aldus Lambrecht. De Duitsers leveren ook de munitie.

Ollongren prees daarnaast de inspanningen van de Oekraïners. “Ik bewonder de aanhoudende standvastigheid en moed van de Oekraïners en president Zelensky. Hun tomeloze inzet bij de verdediging van hun land heeft ervoor gezorgd dat de Russische invasie niet verloopt zoals het Russische leiderschap had verwacht.”