Patriot-vuureenheid op weg naar Slowakije (video)

“Het is niet zomaar iets. Jullie verdedigen straks een deel van de oostflank van het NAVO-verdragsgebied. Dit is een zeer serieuze opdracht. Ik denk dat de capaciteit voldoende afschrikkend is, dat het niet op vuren aankomt. Komt het daar wel van, dan weet ik dat jullie goed getraind zijn en samen met de Duitsers daar de klus zullen klaren. Ik weet dat NAVO-partners op ons kunnen rekenen. Be safe!” Dat zei Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen tot het Patriot-detachement, net voordat het met grond-luchtgeleidewapensystemen vertrok naar Centraal-Slowakije.

Vergroot afbeelding Luitenant-generaal Martin Wijnen spreekt de militairen van het Patriot-detachement toe.
Luitenant-generaal Martin Wijnen spreekt de militairen van het Patriot-detachement toe.

Het materieelkonvooi en zo’n 150 militairen gaan naar luchtmachtbasis Sliac. In de buurt daarvan wordt de vuureenheid ingezet, voor in principe 6 maanden. Dat gebeurt vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in Europa, nadat Poetins troepen Oekraïne binnenvielen.

Nederland willigde daarop het verzoek van de NAVO in om Patriots beschikbaar te stellen. Samen met Duitsers versterken Nederlandse militairen de bondgenootschappelijke afschrikking en verdediging. Nederland levert 1 Patriot-vuureenheid, Duitsland 2. Ook Amerika heeft onlangs aangegeven een Patriot-vuureenheid te leveren. Zo beschermen de drie landen het Slowaaks grondgebied en haar inwoners tegen eventuele raketdreiging. Iets dat niet ondenkbaar is; Slowakije grenst immers aan Oekraïne.

Vergroot afbeelding Konvooien staan klaar voor vertrek.
Konvooien staan klaar voor vertrek.

Niche-capaciteit

De Patriot is in Europa een zogenoemde niche-capaciteit. Alleen Duitsland, Griekenland, Spanje en Nederland beschikken erover.

Patriot staat voor Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target.

Vergroot afbeelding Rij militaire vrachtwagens in de mist.
Op weg naar Slowakije.

Uitschakelen

Een Patriot-raket volgt een doel en onderschept het met behulp van een elektronisch gestuurde radarbundel.

Met het Patriot grond-luchtgeleidewapensysteem zijn vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten uit te schakelen. Dat kan tot op 20 kilometer hoogte en op een afstand van 60 kilometer.

Vergroot afbeelding Een Patriot PAC-2 lanceert een raket.
Archieffoto: Patriot.

Raketten

De Patriot is bij uitstek een wapensysteem dat gericht is op defensieve inzet. Nederland gebruikt PAC-2 en PAC-3 raketten. De PAC-2 ontploft in de buurt van het doelwit, dat wordt vernietigd door de wolk van scherven. De PAC-3 heeft geen explosieve springkop. De raket schakelt het doel uit door er tegenaan te vliegen. De PAC-3, zoekt zelf zijn doel en is daardoor zeer effectief om snelle ballistische raketten en kruisraketten uit te schakelen.

Defensie beschikt sinds 1987 over de Patriot, die daarna nog is gemoderniseerd.

S-300 systemen

Slowakije beschikt met S-300 systemen ook zelf over luchtverdedigingsmiddelen, maar besloot die onlangs aan Oekraïne te leveren. Dit staat los van de tijdelijke Nederlandse Patriot-inzet in Slowakije. Nederland levert dit land geen Patriots, maar zet ze hier in voor de NAVO op verzoek van het bondgenootschap. De Patriots vallen in Slowakije dan ook onder het commando van de NAVO.

Video: Vertrek Patriot-vuureenheid

[Beeldtekst: Jos Kuipers, Commandant Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando]
Vandaag is een bijzondere dag. Vandaag start namelijk de inzet van onze luchtverdedigingseenheid die naar Slowakije gaat verplaatsen. Daartoe hebben wij de eenheid hier achter staan. Die zal aanstonds vertrekken. En met het Patriot-wapensysteem, dat is toch wel heel bijzonder. In opdracht van de NAVO gaan wij een deel van het NAVO-grondgebied in Slowakije verdedigen tegen dreiging uit de lucht. Voor het NAVO-grondgebied en ter bescherming van het grondgebied.

[Beeldtekst: Luitenant-generaal Martin Wijnen, Commandant Landstrijdkrachten]
Ja, 24 februari is natuurlijk de kerndatum waarop alles anders werd. De inval van Rusland in de soevereine Europese staat Oekraïne heeft voor veel focus gezorgd. Maar ja jongens, daar doen we het uiteindelijk voor. En we hebben in de volle breedte gekeken, hoe kunnen we dan bijdragen aan de vrede en veiligheid van het NAVO-grondgebied. En dat we vandaag weg kunnen gaan, nou ze staan echt te popelen. Supertrots.

[Het Nederlandse wapenschild. Linkerhelft beeld kleurt oranje. Beeldtekst: Ministerie van Defensie. Defensie beschermt wat ons dierbaar is.]