Nederland neemt voortouw in gezamenlijk leveren Patriot-systeem voor Oekraïne, roept landen op bij te dragen

Nederland wil samen met hulp van andere Patriot-bezittende landen op korte termijn een Patriot-systeem assembleren en doneren aan Oekraïne. Daartoe stelt Nederland zelf kerncomponenten uit eigen voorraad beschikbaar en roept Europese landen op kerncomponenten toe te voegen.

Nederland heeft in kaart gebracht welke landen mogelijk onderdelen en munitie zouden kunnen bijdragen uit eigen voorraad. Minister van Defensie Kajsa Ollongren roept deze landen op bij te dragen aan het project.

“We zijn in gesprek met landen om een Patriot-systeem bijeen te brengen en ook Oekraïense bemanningen te trainen. Met ons aanbod, en als andere potentiële partnerlanden onderdelen en munitie kunnen leveren, kunnen we Oekraïne op korte termijn voorzien van tenminste één compleet systeem.”

De Nederlandse regering is zich ervan bewust dat Patriot-systemen schaars zijn, maar wijst erop dat Oekraïne ook vecht voor Europa en dat de oorlogvoeringscapaciteit, energieproductie en vitale infrastructuur van Oekraïne dagelijks aangevallen worden.

“De secretaris-generaal van de NAVO verklaarde onlangs dat we als alliantie tijdelijk onder de minimale capaciteitseisen voor onze verdediging mogen gaan. Dus de ruimte voor die creativiteit is er. De industriële toeleveranciers hebben toegezegd de productie en levering van vervangende componenten te versnellen. Daar rekenen we op”, voegt Ollongren toe.

Nederland wil het Patriot-systeem zo snel als mogelijk operationeel hebben in Oekraïne.