Nederland schaft voor ruim € 150 miljoen munitie aan voor F-16’s Oekraïne

Nederland maakt ruim € 150 miljoen vrij voor de aankoop van munitie voor Oekraïne. Het gaat om lucht-grondwapens voor de F-16’s die naar Oekraïne gaan. Ze kunnen door F-16’s worden gedropt. Deze munitie wordt rechtstreeks bij de industrie aangekocht. Dit maakte minister Kajsa Ollongren bekend naar aanleiding van een bijeenkomst van de Ukraine Defence Contact Group (UDCG) van gisteren.

Vergroot afbeelding F-16.
Een F-16 op archiefbeeld.

Verder stuurt Nederland opnieuw (al eerder toegezegde) F-16-jachtvliegtuigen naar Roemenië. De toestellen worden daar ingezet voor het trainingscentrum voor Oekraïense en Roemeense vliegers. Het gaat niet alleen om de toestellen zelf, maar ook om alle bijbehorende reserveonderdelen en munitie. Dat meldde Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim gisteren tijdens de bijeenkomst van de UDCG.

Nederland geeft samen met Denemarken en de Verenigde Staten leiding aan de luchtmachtcoalitie van de UDCG. 18 Nederlandse F-16’s zijn beschikbaar gemaakt om in Roemenië te gebruiken voor opleiding. 24 overige Nederlandse F-16’s zijn bestemd voor levering aan Oekraïne. Een deel van die groep wordt daar nu voor gereedgemaakt. Dat gebeurt samen met partners uit de coalitie. 

Drones

Nederland doet ook een bijdrage van ruim € 200 miljoen op het gebied van drones. Er zijn plannen om een aanzienlijk aantal ISR (Intelligence Surveillance Reconaissance)-drones aan te kopen en die te doneren aan Oekraïne. Dat gebeurt in samenspraak met andere partners en de Oekraïense strijdkrachten. “Deze drones zijn reeds in gebruik en hebben zich bewezen op het slagveld”, aldus minister Ollongren.