Nederland stuurt forensisch opsporingsteam naar Oekraïne

Nederland stuurt een forensisch opsporingsteam naar Oekraïne. Dat gaat bewijs verzamelen dat bruikbaar is voor onderzoek naar oorlogsmisdaden en in strafrechtelijke procedures. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Het team bestaat voor het grootste deel uit personeel van de Koninklijke Marechaussee.

Vergroot afbeelding Archieffoto: forensisch onderzoek.
Archieffoto: forensisch onderzoek.

Oekraïne heeft het Internationale Strafhof en de EU-lidstaten gevraagd om ondersteuning bij het opsporingsonderzoek met betrekking tot oorlogsmisdrijven gepleegd in Oekraïne. Het kabinet stemt daarmee in. 

Het forensisch opsporingsteam gaat begin mei aan de slag. In principe gebeurt dat gedurende 2 weken op diverse locaties in de omgeving van Kyiv. Naast forensische opsporingsambtenaren bestaat het ongeveer 30-koppige team uit rechercheurs van de marechaussee, explosieven opruimingsexperts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, medisch personeel, een tolk en een team van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten.

Gedegen onderzoek

Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens: “De expertise van onze mensen kan van grote waarde zijn voor het opsporingsonderzoek. Zij weten onder zware omstandigheden gedegen onderzoek te verrichten."

De inzet valt onder verantwoordelijkheid van de Commandant der Strijdkrachten.

De ontplooiing van het team betreft een gezamenlijke inspanning van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie en Veiligheid. Het team opereert onder de vlag van het Internationaal Strafhof.