Nederland draagt bij aan levering van 152mm-granaten aan Oekraïne

Oekraïne krijgt voor ruim € 350 miljoen aan 152mm-granaten. Het gaat om een bijdrage van militaire steun uit het International Fund For Ukraine (IFU). Dit en meer kwam vandaag ter tafel in Brussel. Daar kwamen de ministers van Defensie van de NAVO bijeen om te praten over de voortzetting van de steun aan Oekraïne.

Over het precieze aantal 152mm-granaten en de leveringstijd van de munitie doet Defensie uit veiligheidsoverwegingen geen mededelingen. Maar het gaat om een van de grootste bestellingen van het IFU bij de internationale wapenindustrie.

Bij eerdere munitieleveringen ontving Oekraïne tot nu toe vooral 155mm-granaten voor door het westen gedoneerde houwitsers. Het land beschikt echter ook over veel 152mm-kanonnen. Met de nieuwe levering zijn ook deze wapens beter te benutten.

Het IFU is opgericht door negen landen. Naast Nederland zijn dat Australië, Denemarken, Groot-Brittannië, IJsland, Litouwen, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Zweden. Nederland droeg eerder € 125 miljoen bij aan het fonds. De 152mm-granaten worden deels van dit geld betaald. 

Patriot-systeem en F-16’s

Ook de luchtverdediging van Oekraïne stond op de agenda in Brussel. Nederland is voornemens om samen met Patriot-partnerlanden een Patriot-systeem te leveren; Nederland stelt hiervoor 3 lanceerinrichtingen en een radar beschikbaar.

Het wapensysteem is nodig om de kritieke infrastructuur van het land te beschermen tegen Russische raketten en drones. Volgens minister Kajsa Ollongren is het van groot belang dat dit snel gebeurt. “Als we als partners goed samenwerken, kunnen we dit voor elkaar krijgen.”  

Nederland stuurt daarnaast 24 F-16’s naar Oekraïne. De eerste levering moet na de zomer plaatsvinden. Op dit moment volgen Oekraïense militairen trainingen om in de toestellen te vliegen. Dat gebeurt in de Verenigde Staten en in Denemarken.