Militairen leiden meer Oekraïense bemanningen op voor Pantserhouwitser

Nederlandse militairen gaan samen met hun Duitse collega’s opnieuw trainingen geven voor de PzH2000 Pantserhouwitsers aan Oekraïense collega’s. Dat gebeurt op verzoek van Oekraïne, schrijft minister Kajsa Ollongren vandaag in een stand-van-zaken-brief aan de Kamer.

Vergroot afbeelding Archieffoto van een Pantserhouwitser.
Archieffoto van een Pantserhouwitser.

Er zijn de afgelopen periode al veel Oekraïense bemanningen opgeleid om het zware geschut goed te kunnen bedienen. Op basis van een recent nieuw verzoek van Oekraïne gaat Nederland wederom gezamenlijk met Duitsland de trainingen voor Oekraïense militairen verzorgen.

Op de NAVO-top vorige week meldden de minister en haar Duitse ambtgenoot dat beide landen 6 extra Pantserhouwitsers met munitie zullen leveren aan Oekraïne. Die komen bovenop de eerder levering van 12 stuks. Er wordt nog met een derde partnerland gesproken over de mogelijkheden om aanvullende Pantserhouwitsers te leveren.

Militairen betrokken bij de levering en instructie van de goederen aan Oekraïne, kregen eerder deze week bezoek van de minister en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim.