Nederland levert drones, ontmijningsuitrusting en munitie aan Oekraïne

Nederland heeft opnieuw militaire goederen geleverd aan Oekraïne. Het pakket bevat onder meer drones, ontmijningsuitrusting en munitie. Die zijn hard nodig en ondersteunen de operaties van de Oekraïense strijdkrachten om terrein terug te veroveren op de Russische bezetters. Dat meldt minister Kajsa Ollongren in een update aan de Tweede Kamer. Daarnaast is vanuit het International Fund for Ukraine (IFU) een donatie aan Oekraïne gedaan. De betrokkenen kwamen vandaag samen tijdens een bijeenkomst van de Ukraine Defence Contact Group (UDCG).

Met de laatste levering ligt de totale waarde van het geleverde materieel nu op € 2,1 miljard. Bijna € 1 miljard (€ 993 miljoen) hiervan betreft directe leveringen. Het gaat hier om de boekwaarde van het materieel. De vervangingswaarde bedraagt inmiddels € 1,41 miljard. Defensie wil het overgedragen materieel waar nodig zo spoedig mogelijk vervangen of aanvullen.

Verder is inmiddels voor € 468 miljoen aan commercieel verworven militair materieel gedoneerd. De overige kosten komen van onder meer verschillende militaire fondsen waar Nederland aan bijdraagt.

Donatie vanuit IFU

Een van die fondsen is het IFU. Hieruit is nu een donatie ter waarde van ruim € 100 miljoen gedaan. Het pakket bevat onder meer rupsbanden en motoren voor pantservoertuigen, noodbruggen en materieel voor tanks. Verder gaat het om materieel om mijnen te ruimen.

“De afgelopen weken hebben de Oekraïense strijdkrachten vooruitgang geboekt tegen sterk verdedigde Russische posten. Dit toont aan dat de Oekraïners het vermogen hebben om de Russische invasie te verslaan, zolang wij de middelen kunnen leveren om dat te doen”, zo staat in de verklaring van het IFU. Naast Nederland doen Denemarken, Litouwen, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Zweden mee aan deze donatie.

Effecten krijgsmacht

De leveringen van materieel hebben een langdurig effect op de gereedheid van de Nederlandse strijdkrachten. Onder de huidige omstandigheden wordt dit nog steeds als acceptabel beoordeeld. Er is bijvoorbeeld sprake van een vertragend effect op verwervingsprojecten. Defensie hoopt die te verzachten door onder meer aankoop van vervangend materieel te versnellen. De prijzen stijgen echter snel doordat de markt voor defensiematerieel onder druk staat.

Luchtmachtcoalitie voor Oekraïne

Na de vergadering van de UDCG werd ook bekend dat de Verenigde Staten, met ondersteuning van Denemarken en Nederland, het voortouw nemen om de Oekraïense luchtmacht langjarig te ondersteunen. De kern daarvan is het initiatief van Nederland en Denemarken om training op en uiteindelijk ook levering van de F-16 aan Oekraïne te organiseren. Nederland werkt daarbij aan het opzetten van een F-16-trainingscentrum in Roemenië. Hier worden op termijn zowel vliegers van NAVO-bondgenoten als Oekraïne opgeleid.

Europese Vredesfaciliteit

Vanuit de Europese Vredesfaciliteit (European Peace Facility – EPF) is momenteel € 3,5 miljard beschikbaar gesteld. Dit bedrag dient als compensatie voor leveringen van militair materieel van EU-landen aan Oekraïne. Nederland heeft per 21 augustus € 833 miljoen gedeclareerd. Ruim € 242 miljoen is al gecompenseerd. Niet alle declaraties worden volledig vergoed.