Minister Ollongren onthaalt F-16-vliegers in Volkel

“Het ging heel goed, soepel.” Een van beide F-16-vliegers, gisteravond teruggekomen van een inzet boven Oost-Europa, wordt ontvangen door onder anderen minister Kajsa Ollongren en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt.

De vlieger stapt nog redelijk ontspannen uit zijn jachtvliegtuig na een intensieve dag patrouilleren in het NAVO-luchtruim: “We zijn op onze hoede, maar hier hebben we natuurlijk voor getraind. We zijn goed voorbereid op deze taak.”

Ollongren zag de beide toestellen in het donker landen op de vliegbasis na hun Air Policing-taak boven Polen. Terwijl de luchtmachtdelegatie Ollongren bijpraat over de huidige inzet in het nieuwe gebied, wordt het jachtvliegtuig de shelter in gesleept op de vliegbasis.

“Indrukwekkend om te zien. Zo zie je met eigen ogen hoe de Koninklijke Luchtmacht een belangrijke bijdrage levert aan onze veiligheid en toont Nederland zich solidair met onze oostelijke bondgenoten”, stelt de minister op dag 2 van de nieuwe missie. In de ochtend waren er al 2 F-35’s vanuit Leeuwarden ingezet aan de oostkant van het NAVO-luchtruim.   

Belangrijke taak

De Nederlandse jachtvliegtuigen krijgen net als andere NAVO-bondgenoten steeds een tijdsblok toegewezen voor de patrouilles, die 24/7 doorgaan. En dat is niet voor niets, benadrukt de minister. “Defensie heeft een belangrijke taak, nu Rusland Oekraïne heeft aangevallen.”

Ze noemt het buitengewoon ernstig wat er aan de hand is. “Het is belangrijk dat wij als Nederland nu laten zien dat wij er zijn als lid van de NAVO, dat we met onze krijgsmacht bereid zijn om Nederland te beschermen en het NAVO-grondgebied te verdedigen. “En”, refereert ze aan de vliegers, “dat is wat deze jongens hebben gedaan.”

De commandant van vliegbasis Volkel kolonel Marcel van Egmond woonde de landing van de beide jachtvliegtuigen eveneens bij. Ook hij noemt de missie bijzonder: “Air Policing hebben we vaker gedaan, maar niet op deze schaal en met continue aanwezigheid aan de oostgrens van het NAVO-bondgenootschap.”

Volgens Van Egmond wil iedereen op de vliegbasis graag een bijdrage leveren aan de nieuwe missie. “De moraal is hoog. De inzet wordt gevoeld als een wezenlijke bijdrage, waar iedereen graag extra voor terugkomt.” En dat is mede vanwege de nabijheid van het conflict. “Het is in onze eigen achtertuin waar het misgaat.”