Militaire bijdrage aan NAVO
De Nederlandse Defensie maakt deel uit van de NAVO-plannen om het bondgenootschap te verdedigen. Elk jaar levert Nederland ook militaire capaciteit aan de NAVO, zoals schepen, vliegtuigen en landmachteenheden.
Dat hoort bij de eerste hoofdtaak van Defensie: beschermen van het eigen grondgebied en dat van (NAVO)-bondgenoten.
Verdedigen NAVO-bondgenootschap
De verdediging van het bondgenootschap bestaat op dit moment voor een groot deel uit het afschrikken van Rusland en geruststelling van de oostelijke NAVO-lidstaten. Meer daarover staat op de pagina Versterking oostflank NAVO-gebied.
De troepen van Nederland en andere landen die lid zijn van de NAVO, zijn ingedeeld volgens het New Force Model (NFM) van de NAVO. Dit model zorgt ervoor dat alle gebieden van de NAVO goed verdedigd kunnen worden tegen een aanvaller. De hele Nederlandse Defensieorganisatie is door het model onderdeel van de NAVO-plannen om het bondgenootschap te verdedigen.
Nederlandse NAVO-inzet 2025
De specifieke militaire capaciteit die Nederland elk jaar aan de NAVO aanbiedt bestaat bijvoorbeeld uit schepen, vliegtuigen en landmachteenheden.
Als de NAVO erom vraagt levert Nederland deze extra militaire capaciteit. Dit gebeurt pas als de Noord Atlantische Raad (NAR) van de NAVO dat beslist, en alleen als alle lidstaten daarmee instemmen. Dus ook Nederland moet goedkeuring geven.
- NAVO-vlootverband SNMG1
Nederland levert 1 fregat met een NH90-boordhelikopter. Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) is een van de vaste maritieme reactiemachten van de NAVO. - NAVO-vlootverband SNMCMG1
Nederland levert 1 mijnenjager bij de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1). Dit is een van de vaste mijnenbestrijdingstaakgroepen van de NAVO. - NAVO-luchtruimactiviteiten
- Benelux
Als onderdeel van NATO Air Policing bewaakt Nederland afwisselend (elke 3 maanden) met België het Benelux-luchtruim. De jachtvliegtuigen staan 24/7 klaar om ongeïdentificeerde toestellen te onderscheppen. Dit is de zogenoemde quick reaction alert-taak. - eVA Roemenië
Nederland maakt met onbemande vliegtuigen deel uit van de enhanced Vigilance Activities (eVA) in Roemenië. De bijdrage bestaat uit 3 MQ-9 Reapers en ongeveer 140 personeelsleden, waarvan meer dan de helft vanuit Nederland werkt.
- Benelux
- Multinational Battle Group Litouwen
Nederland draagt sinds februari 2017 met ongeveer 250 militairen bij aan de Multinational Battle Group (voorheen eFP) van de NAVO in Litouwen. Het mandaat loopt tot eind 2026. Nederland zet sinds 2022 maximaal 350 militairen in. De aanwezigheid van de militairen moet afschrikkend werken en de bevolking in Litouwen geruststellen. - NMI Irak
Nederland levert een bijdrage aan de NAVO-Missie in Irak (NMI). NMI is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in Irak te versterken en terroristische dreiging te verminderen. De missie wordt van juni 2024 tot half juni 2025 geleid door een Nederlandse commandant. Een force protection-eenheid beschermt in en rondom Bagdad adviseurs. Nederlandse transporthelikopters vervoerden tot in april NAVO-adviseurs, militaire eenheden en goederen.