Nederland wil snel starten met opleiden Oekraïense vliegers voor F-16

Nederland werkt aan een plan om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met het opleiden van Oekraïense vliegers voor de F-16. Dat gebeurt samen met een aantal partnerlanden. Dat meldt minister Kajsa Ollongren vandaag aan de Tweede Kamer.

Vergroot afbeelding Een F-16.
Nederlandse F-16 op archiefbeeld.

Nederland trekt in dit project samen op met Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk.  De verwachting is dat meer landen mee zullen doen. Ook zal er een belangrijke rol zijn voor de industrie. Volgens minister Ollongren kijken de landen ook naar de mogelijkheid om op langere termijn en op duurzame wijze invulling te geven aan de Oekraïense trainingsbehoefte.

Militaire steun

De totale waarde van de geleverde militaire steun aan Oekraïne bedraagt inmiddels ongeveer € 1,6 miljard. Het geleverde materieel heeft een boekwaarde van € 732 miljoen. Het bedrag bestaat verder uit commerciële leveringen en bijdragen aan verschillende fondsen, zowel militair als humanitair.

Sinds de laatste update van 13 april heeft Defensie weer een aantal militaire goederen gedoneerd. Het gaat onder meer om luchtverdedigingssystemen, munitie (kleinkaliber), nachtzichtmiddelen, vrachtwagens en logistiek materiaal als hijskranen en shovels.

Effecten op gereedheid

De leveringen uit de operationele voorraden hebben consequenties voor de eigen gereedstelling, maar worden onder de huidige omstandigheden als acceptabel beoordeeld. Ook heeft de voortdurende militaire steun een vertragend effect op verwervingsprojecten. Defensie neemt maatregelen om deze gevolgen te beperken, bijvoorbeeld door de aankoop van vervangend materieel te versnellen en het versterken van de project- en inkoopcapaciteit.