Ruim 30.000 Oekraïense militairen getraind door Europese trainingsmissie EUMAM

De Europese trainingsmissie EUMAM is een van de belangrijkste pijlers van de EU-steun aan Oekraïne. Dat zijn minister Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim van mening. Vandaag waren zij in Duitsland waar een van de trainingslocaties van de trainingsmissie is gevestigd.

In Duitsland gingen de minister en Commandant der Strijdkrachten in gesprek met Oekraïense militairen en hun Nederlandse trainers. Ook kregen ze verschillende oefeningen te zien. EUMAM is ruim een jaar geleden opgericht, met als doel het aanleren en verbeteren van vaardigheden van Oekraïense militairen.

30.000

Het streven was destijds om op Europees grondgebied 15.000 militairen op te leiden. Dat aantal is inmiddels meer dan verdubbeld, want via de verschillende trainingsprogramma’s zijn er al ruim 30.000 Oekraïners getraind. Het gaat om zowel basis, als specialistische trainingen. Denk aan opleidingen op luchtverdedigingssystemen of trainingen op het gebied van ontmijnen en medische assistentie.

Het grootste gedeelte van alle EUMAM-trainingen vindt plaats in Duitsland en Polen. Het Special Training Command (ST-C) in Strausberg stuurt alle activiteiten op Duits grondgebied aan. Het gaat bijvoorbeeld om grootschalige collectieve trainingen. Nederland draagt bij met militairen die de training geven en ondersteunen. Ook werken 6 Nederlandse militairen op het ST-C, waaronder de plaatsvervangend commandant.

Nauwe betrokkenheid

De minister en Commandant der Strijdkrachten benadrukten tijdens het bezoek dat Nederland nauw betrokken blijft bij de trainingen. Ollongren: ‘‘Er lijkt voorlopig geen eind aan de oorlog te komen. We verwachten dan ook dat EUMAM zowel op de korte als lange termijn van groot belang is en blijft voor de Europese steun aan Oekraïne. Nederland blijft doen wat er nodig is.”

Verschillende bijdragen

Sinds het begin van de EUMAM-trainingen leverde Nederland doorlopend militairen aan de verschillende hoofdkwartieren. Verder zijn tot medio dit jaar in totaal 400 Nederlandse militairen betrokken geweest bij de EUMAM-trainingen in Duitsland en bij trainingsmodules in Nederland.

EUMAM is niet de enige trainingsmissie voor Oekraïense militairen. Een ander trainingsprogramma is Operatie Interflex, waarbij Oekraïense rekruten in het Verenigd Koninkrijk een militaire basistraining krijgen, onder anderen van Nederlandse militairen. Deze bijdrage wordt in 2024 voortgezet. Ook heeft Nederland het voortouw genomen bij het vormen van een coalitie om Oekraïense vliegers te trainen voor de F-16. Dat gebeurt in Roemenië, met medewerking van Lockheed Martin.