Vliegbasis Gilze-Rijen

Vliegbasis Gilze-Rijen is de helikopterbasis van de luchtmacht. De helikopters maken deel uit van het Defensie Helikopter Commando. Ze ondersteunen vooral de luchtmobiele brigade, special forces en marineschepen. Ook vliegen ze voor operaties van de NAVO en de VN en als blushelikopter. Op de basis zit ook een kenniscentrum dat militairen leert overleven als hun vliegtuig is neergestort.

Taken

Alle militaire helikopters horen bij het Defensie Helikopter Commando. Ze vervoeren wereldwijd personeel en materieel. Ook voeren ze verkenningen uit en zorgen voor bescherming vanuit de lucht. In Nederland helpen de transporthelikopters bij het blussen van grote branden. De Apaches leveren het ministerie van Justitie en Veiligheid bijstand bij het opsporen van bijvoorbeeld een voortvluchtige. 

Helikopters van het Defensie Helikopter Commando

Op Vliegbasis Gilze-Rijen staan verschillende typen helikopters:

  • Apache, gevechtshelikopter voor waarnemingen en aanvallen van vijandelijke doelen;
  • Chinook, grote transporthelikopter voor vervoer personeel en goederen. Ook te gebruiken als blushelikopter;
  • Cougar, transporthelikopter voor vervoer van personen en goederen. Ook te gebruiken als blushelikopter.¬†
  • NH90-maritieme gevechtshelikopter, wordt vooral ingezet op en boven zee in samenwerking met de Koninklijke Marine. Defensie gebruikt het toestel ook als transporthelikopter¬†voor vervoer van personen en goederen.

Defensie Helikopter Commando

Niet alle helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) staan op Vliegbasis Gilze-Rijen. De maritieme helikopters vliegen vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder. Om te oefenen komen helikopters van het DHC regelmatig op Vliegbasis Deelen. En in de Verenigde Staten staan Nederlandse Chinook-transporthelikopters en Nederlandse Apache gevechtshelikopters voor opleiding en trainingen.

Samenwerking met luchtmobiele brigade

Het Defensie Helikopter Commando treedt veel op met 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. Dan heet het de Air Manoeuvre Brigade. Daarin werken helikopters samen met infanteristen die zich op de grond zonder grote voertuigen verplaatsen.