Vliegbasis Gilze-Rijen

Vliegbasis Gilze-Rijen is de helikopterbasis van de luchtmacht. De helikopters maken deel uit van het Defensie Helikopter Commando. Ze ondersteunen vooral de luchtmobiele brigade, special forces en marineschepen. Ook vliegen ze voor operaties van de NAVO en de VN en als blushelikopter. Op de basis zit een kenniscentrum dat militairen leert overleven als hun vliegtuig is neergestort: de Survival, Evasion, Resistance and Extraction School.

Taken

Alle militaire helikopters horen bij het Defensie Helikopter Commando. Ze vervoeren wereldwijd personeel en materieel. Ook voeren ze verkenningen uit en zorgen voor bescherming vanuit de lucht. In Nederland helpen de transporthelikopters bij het blussen van grote branden. De Apaches leveren het ministerie van Justitie en Veiligheid bijstand bij het opsporen van bijvoorbeeld een voortvluchtige. 

Helikopters van het Defensie Helikopter Commando

Op Vliegbasis Gilze-Rijen staan 3 verschillende typen helikopters.

  • Apache, gevechtshelikopter voor waarnemingen en aanvallen van vijandelijke doelen;
  • Chinook, grote transporthelikopter voor vervoer personeel en goederen. Ook te gebruiken als blushelikopter;
  • Cougar, transporthelikopter voor vervoer van personen en goederen. Ook te gebruiken als blushelikopter. 

De NH90-maritieme gevechtshelikopter is gestationeerd op Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder. De NH90 wordt vooral ingezet op en boven zee in samenwerking met de Koninklijke Marine.

Video: Defensie Helikopter Commando

Defensie Helikopter Commando

Locaties van het Defensie Helikopter Commando

Om te oefenen komen helikopters van het DHC regelmatig op Vliegbasis Deelen. En in de Verenigde Staten staan Nederlandse Chinook-transporthelikopters en Nederlandse Apache-gevechtshelikopters voor opleiding en trainingen.

Samenwerking met luchtmobiele brigade

Het Defensie Helikopter Commando treedt veel op met 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. Deze samenwerking heet de Air Manoeuvre Brigade. Daarin werken helikopters samen met infanteristen die zich op de grond zonder zware voertuigen verplaatsen.