Vliegbases en luchtmachtonderdelen

De militaire vliegvelden en onderdelen van de luchtmacht liggen verspreid over Nederland. Ook in het buitenland en bij andere Defensieonderdelen heeft de luchtmacht eenheden gestationeerd.

Vliegtuigen en helikopters

De F-16's van de luchtmacht staan op de vliegbases Leeuwarden en Volkel. Transportvliegtuigen hebben Eindhoven als thuisbasis. Vliegbasis Gilze-Rijen vervult een spilfunctie in het Defensie Helikopter Commando.

Gevechtsleiding en verkeersleiding

Niet op alle bases van de luchtmacht zijn vliegtuigen of helikopters gestationeerd: het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) is het gevechts- en verkeersleidingscentrum van de luchtmacht.

Opleiding en logistiek

Vliegbasis Woensdrecht huisvest onderdelen die zich voor de hele luchtmacht bezighouden met opleidingen, logistiek en meteorologie. Ook de lesvliegtuigen staan op deze basis.

Kenniscentrum luchtvaart

Het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) is geen vliegbasis maar een kennisinstituut. Het CML levert onder meer een bijdrage aan de training en opleiding van luchtvaartpersoneel en verzorgt keuringen.

Hoofdkwartier

Het hoofdkwartier van de luchtmacht staat in Breda. De stafmedewerkers sturen operaties aan en leiden de luchtmachtorganisatie.

Squadrons

Op een vliegbasis werken kleinere eenheden, ook wel squadrons. Een squadron is een operationele eenheid met vliegtuigen en al het personeel dat hierbij hoort. De squadroncommandant heeft de leiding. Een squadron kan ook een ondersteunende taak hebben. Bijvoorbeeld onderhoud, logistiek, transport of bewaking.