Vliegbases en luchtmachtonderdelen

De militaire vliegvelden en onderdelen van de luchtmacht liggen verspreid over Nederland. Ook in het buitenland en bij andere Defensieonderdelen zijn eenheden van de luchtmacht gestationeerd.

Vliegtuigen en helikopters

De F-16's van de luchtmacht staan op de vliegbases Leeuwarden en Volkel. Op Vliegbasis Leeuwarden zijn ook de nieuwe F-35's gestationeerd. Transport- en tankvliegtuigen hebben Eindhoven als thuisbasis. Vliegbasis Gilze-Rijen vervult een spilfunctie voor het Defensie Helikopter Commando, waaronder ook Maritiem Vliegkamp De Kooy en Militair Luchtvaartterrein Deelen vallen. De onbemande vliegtuigen krijgen Vliegbasis Leeuwarden als thuisbasis.

Gevechtsleiding en verkeersleiding

Niet op alle bases van de luchtmacht zijn vliegtuigen of helikopters gestationeerd: het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) is het gevechtsleidingscentrum van de luchtmacht. De militaire verkeersleiding van AOCS NM werkt samen met Luchtverkeersleiding Nederland op Schiphol-Oost.

Opleiding en logistiek

Vliegbasis Woensdrecht huisvest onderdelen die zich voor de hele luchtmacht bezighouden met opleidingen, logistiek en meteorologie. Ook de lesvliegtuigen staan op deze basis.

Kenniscentrum luchtvaart

Het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) is geen vliegbasis maar een kennisinstituut. Het CML levert onder meer een bijdrage aan de training en opleiding van luchtvaartpersoneel en verzorgt selecties en keuringen.

Hoofdkwartier

De luchtmacht wordt aangestuurd vanuit het hoofdkwartier in Breda. De Commandant Luchtstrijdkrachten heeft de leiding, ondersteund door een plaatsvervanger en een staf.

Squadrons

Op een vliegbasis werken kleinere eenheden, ook wel squadrons genoemd. Een squadron is een operationele eenheid met vliegtuigen of helikopters en al het personeel dat hierbij hoort. De squadroncommandant heeft de leiding. Een squadron kan ook een ondersteunende taak hebben. Bijvoorbeeld voor onderhoud, logistiek, transport of bewaking.

Vliegbasis De Peel

Defensie wil Vliegbasis De Peel weer in gebruik nemen. In overleg met de omgeving bereidt Defensie daarom de procedures voor.