Vliegbasis Deelen

Vliegbasis Deelen is onderdeel van het Defensie Helikopter Commando. Het wordt vooral gebruikt voor oefeningen van helikopters, de luchtmobiele brigade en speciale eenheden.

Waar ligt Deelen?

De vliegbasis ligt ten noorden van Arnhem. Grotendeels op het grondgebied van de gemeente Ede.

Vergroot afbeelding Een Hercules C-130 dropt Duitse parachutisten.
Een C-130 dropt Duitse para's tijdens een oefening

Wat oefenen militairen met helikopters?

Op het moment dat grondmilitairen en helikopters samen optreden moeten ze goed op elkaar zijn ingespeeld. Het zijn vooral militairen van 11 Luchtmobiele Brigade en van speciale eenheden die gebruik maken van de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht. Zo kunnen de  Chinook- en Cougar-transporthelikopters eenheden en goederen wegbrengen en afzetten en kan de Apache-gevechtshelikopter het gebied scannen op vijanden en deze waar nodig uitschakelen.

Forward Arming and Refueling Points

De helikopters worden ook bijgetankt op de vliegbasis. Dit gebeurt als oefening voor missies in het buitenland. Voor het bijtanken en voorzien van munitie gebruikt de luchtmacht zogeheten Forward Arming and Refueling Points. Dit zijn een soort mobiele tankstations waar helikopters met draaiende rotoren brandstof en munitie krijgen.

Informatie voor omwonenden

Deelen wordt genoemd in de plannen die Defensie heeft voor meer ruimte. Meer hierover leest u op de pagina’s Ruimte voor Defensie.