Squadrons Defensie Helikopter Commando

Alle helikoptersquadrons vallen onder het Defensie Helikopter Commando (DHC) van Vliegbasis Gilze-Rijen. Op deze basis zitten 6 squadrons. Daarnaast zitten 3 squadrons op Maritiem Vliegkamp De Kooy.

Squadrons op De Kooy

7 Squadron

7 Squadron verzorgt alle opleidingen voor het helikoptertype NH90. Niet alleen voor de bemanning maar ook voor het andere personeel dat ermee werkt. Zoals vliegdekploegen, boardingteams en artsen aan boord. Defensie heeft 19 van deze helikopters. Ook test en evalueert het squadron de militaire helikopter NH90. Daarnaast is 7 Squadron het expertisecentrum voor de maritieme luchtvaart.

860 Squadron

860 Squadron voert maritieme helikoptertaken uit met de NH90. Denk aan transport en ondersteuning van de vloot. Het squadron levert vluchteenheden aan schepen van de Koninklijke Marine. Zo’n eenheid bestaat uit een helikopter, bemanning, onderhoudspersoneel, vliegdekonderofficier en reservedelen.

Dankzij een boordhelikopter kan een commandant van een schip andere schepen op grote afstand zien aankomen. Het is ook een goed wapen tegen onderzeeboten. Bovendien vervoert een helikopter snel materieel en personen naar plaatsen waar het op dat moment nodig is.

990 Squadron

Het onderhoud aan de maritieme helikopters doet 990 Squadron. Ook zorgt dit squadron ervoor dat materieel op voorraad is. Zowel op Maritiem Vliegkamp De Kooy als voor uitgezonden marine-eenheden.

298 Squadron

298 Squadron vliegt met de Chinook-transporthelikopter. Deze transporthelikopter vervoert personeel en materieel. De Chinook vliegt ook voor onder meer het blussen van natuurbranden.

Vergroot afbeelding Vluchtsimulator voor Apachevliegers.
De vluchtsimulator voor Apachevliegers.

299 Squadron

Helikopterbemanningen krijgen opleiding bij 299 Squadron. Naast vliegopleidingen gaat het om opleidingen voor beschermingstaken, vooruitgeschoven brandstof- en munitielocaties, leiderschapstraining en rijopleidingen. Voor de vliegopleidingen gebruikt het de helikopters van 298, 300 en 301 squadron. Daarnaast heeft het squadron een vluchtsimulator voor Apachevliegers om bijvoorbeeld noodprocedures trainen.

300 Squadron

Het helikoptertype Cougar vliegt bij 300 Squadron. De Cougar-transporthelikopter vervoert personeel en materieel. Externe ladingen kunnen onder de romp worden vastgehaakt. De helikopter assisteert ook bij brandbestrijding.

301 Squadron

301 Squadron vliegt met de Apache-gevechtshelikopter. De Apache wordt ingezet voor verkenningen, beveiliging van konvooien en grondtroepen, beveiliging van luchttransport met helikopters. Minder bekend is dat Apaches ook het ministerie van Justitie ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar vermiste personen en achtervolgen van overvallers.

930 Squadron

Het onderhoud aan helikopters gebeurt op Gilze-Rijen door 930 Squadron. Om veilig te kunnen vliegen krijgen de helikopters regelmatig een onderhoudsbeurt. Om over voldoende inzetbare helikopters te beschikken is goed plannen van het onderhoud een belangrijke taak. Het squadron regelt ook de logistiek. Het zorgt voor bijvoorbeeld brandstof om te vliegen, voor reserve-onderdelen en voor opslag van het materieel. 

931 Squadron

931 Squadron is het basissquadron van Vliegbasis Gilze-Rijen. Dit squadron verricht de platformtaken op de vliegbasis, zoals de verkeersleiding, brandweer, meteorologische dienst, bewaking en medische dienst. Het squadron levert ook personeel tijdens oefeningen op Vliegbasis Deelen.

Squadron buiten Nederland

302 Squadron

302 Squadron is gestationeerd op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood. Het squadron verzorgt 5 keer per jaar een gemeenschappelijke Air Assault training voor helikopterbemanningen van het Defensie Helikopter Commando en grondeenheden van 11 Luchtmobiele Brigade. Daarnaast volgen Apachevliegers, Chinookvliegers en -loadmasters 2 maal per jaar de Initial Mission Qualification Training. Het squadron is bemand met personeel van de luchtmacht, landmacht en US Army. Het gebied rond Fort Hood, groter dan Nederland, biedt de eenheid unieke trainingsmogelijkheden.