Squadrons Defensie Helikopter Commando

Alle helikoptersquadrons van de luchtmacht vallen onder het Defensie Helikopter Commando (DHC). De squadrons zijn verdeeld over Vliegbasis Gilze-Rijen, Militair Luchtvaartterrein Deelen, Maritiem Vliegkamp De Kooy en Fort Cavasos in Texas.

Vergroot afbeelding Een Chinook-transporthelikopter in een oranje gekleurde lucht.
Chinook-transporthelikopter.

298 Squadron

298 Squadron vliegt met de Chinook transporthelikopter. Deze transporthelikopter kan snel grondtroepen, materiaal, wapens en andere voorraden vervoeren. Ook voert de Chinook gewondenvervoer en zoek- en reddingsacties uit. Daarnaast kan de Chinook worden ingezet bij brandbestrijding. Standplaats voor dit squadron is Vliegbasis Gilze-Rijen.

Vergroot afbeelding 2 Cougar helikopters in bergachtige omgeving
Cougar-transporthelikopter.

300 Squadron

300 Squadron is uitgerust met Cougar-transporthelikopters en is gestationeerd op Vliegbasis Gilze-Rijen. Deze transporthelikopters hebben verschillende taken: van maritiem en amfibisch optreden vanaf marineschepen tot nationale taken, zoals het blussen van natuurbranden en samenwerken met de Dienst Speciale Interventies. Ook het vervoeren van grondtroepen en operaties met luchtmobiele eenheden en special operations forces behoren tot het takenpakket.

Vergroot afbeelding 2 Apache Echo gevechtshelikopters.
Apache Echo-gevechtshelikopter.

301 Squadron

301 Squadron vliegt met de Apache-gevechtshelikopter. Ook van dit squadron is de staanplaats Vliegbasis Gilze-Rijen. De Apache wordt ingezet voor verkenningen, beveiliging van grondtroepen en transporthelikopters, het escorteren van konvooien en het uitschakelen van gronddoelen. Daarnaast ondersteunen Apaches ook het ministerie van Justitie, bijvoorbeeld bij het zoeken naar vermiste personen en achtervolgen van overvallers.

Vergroot afbeelding NH90 helikopter boven kustgebied.
NH90-maritieme gevechtshelikopter.

860 Squadron

860 Squadron voert in de eerste plaats maritieme helikoptertaken uit met de NH90-maritieme gevechtshelikopter. Het squadron ondersteunt met de NH90 bij het bestrijden van drugstransporten, piraterij, mensensmokkel, wapensmokkel en terreur. En ondersteunt bij search and rescue-acties.

Dankzij de NH90 als boordhelikopter kan een commandant van een schip andere schepen op grote afstand zien aankomen. Het is ook een goed wapensysteem tegen onderzeeboten. Bovendien vervoert een helikopter snel materieel en personen naar plaatsen waar het op dat moment nodig is.
Daarnaast wordt de NH90 ook ingezet als transporthelikopter boven land of vanaf bijvoorbeeld amfibische transportschepen.
860 Squadron is gestationeerd op Maritiem Vliegkamp De Kooy.

Vergroot afbeelding Onderhoudspersoneel werkt aan Cougar-transporthelikopter.
Onderhoudspersoneel werkt aan Cougar-transporthelikopter.

930 Squadron

Het onderhoud aan helikopters van 298, 300 en 301 Squadron gebeurt door 930 Squadron. Om veilig te kunnen vliegen krijgen de helikopters regelmatig een onderhoudsbeurt. Om voldoende helikopters inzetbaar te houden is de planning van het onderhoud een belangrijke taak. Het squadron regelt ook de logistiek. Het zorgt bijvoorbeeld voor brandstof om te vliegen, voor reserve-onderdelen en voor opslag van het materieel. Staanplaats van 930 Squadron is Vliegbasis Gilze-Rijen.

931 Squadron

931 Squadron is verantwoordelijk voor de operationele openstelling van Vliegbasis Gilze-Rijen door het leveren van brandweer, luchtverkeersleiding en meteorologische informatie. Het squadron zorgt ook, in samenwerking met het Bureau Militaire Sport voor de fysieke inzetbaarheid van iedere medewerker van de vliegbasis.

990 Squadron

990 Squadron op Maritiem Vliegkamp De Kooy is een materieel logistiek squadron. Het verzorgt het onderhoud aan de NH90-maritieme gevechtshelikopter. Ook zorgt dit squadron ervoor dat materieel op voorraad is, zowel op Maritiem Vliegkamp De Kooy als voor uitgezonden eenheden.

7 Opleidings- en Simulatie Squadron

7 Opleidings- en Simulatiesquadron (O&S) is verdeeld over 2 bases: Vliegbasis Gilze-Rijen en Maritiem Vliegkamp De Kooy. 7 O&S verzorgt opleidingen van het grond- en vliegend personeel van het DHC. Verder ondersteunt het met simulatiemiddelen en expertise de opleidingen, trainingen en doorontwikkeling van het helikopteroptreden

Helicopter Warfare Center / 299 Squadron

Het Helicopter Warfare Centre (HWC) is het kenniscentrum voor helikopteroptreden van Defensie. Het zorgt dat het Defensie Helikopter Commando en partners zich blijven ontwikkelen en verbeteren door kennis en innovaties. Het HWC werkt hiervoor samen met kenniscentra binnen en buiten Defensie. Het HWC is verdeeld over de bases Gilze-Rijen en Maritiem Vliegkamp De Kooy.

302 Squadron

302 Squadron is gestationeerd op de Amerikaanse legerbasis Fort Cavasos in Texas. Het squadron verzorgt 5 keer per jaar een air assault-training voor helikopterbemanningen van het Defensie Helikopter Commando met grondeenheden van 11 Luchtmobiele Brigade. Daarnaast volgen Apachevliegers, Chinookvliegers en -loadmasters 2 maal per jaar de kwalificatietraining voor inzet tijdens missies. Het squadron bestaat uit personeel van de luchtmacht, landmacht en US Army. Op Fort Cavasos staan ook Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters van 298 Squadron en 301 Squadron.

Het gebied rond Fort Cavasos is groter dan Nederland, en biedt de eenheid unieke trainingsmogelijkheden.