Onder dak

De Nederlandse commandotroepen hebben van oudsher vaste wortels in vooral Schotland en Brabant. In Schotland begon tijdens de Tweede Wereldoorlog de commandogeschiedenis. In laatstgenoemde provincie heeft het Korps Commandotroepen al sinds jaar en dag zijn thuisbasis.

Tweede Wereldoorlog

De eerste commando’s kregen hun Commando Basis Training van de Britten. Dit was in een trainingskamp bij de Schotse plaats Achnacarry. Vandaag de dag hebben de basiskampen van de commando’s in uitzendgebieden vaak de naam Camp Achnacarry.

Er zijn ook andere bekende Britse plaatsen uit de geschiedenis van de commando’s. Denk hierbij aan  Porthmadog (in Wales) en Eastbourne (aan de Engelse zuidkust). No.2 (Dutch) Troop verbleef hier in de oorlogsjaren. Hetzelfde geldt voor de kustplaats Laksapatiya op Ceylon. Hier verbleef het Korps Insulinde van 1942 tot en met 1945.

In Nederland

Bloemendaal in Noord-Holland was in de jaren na de Tweede Wereldoorlog de verblijfplaats voor de commando’s bij de Stormschool. Dit opleidingscentrum is een van de directe voorlopers van het Korps Commandotroepen. Het zat op het terrein De Wildhoef. In 1949 verhuisde de Stormschool naar de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal. Een oefenterrein vonden ze op de Rucphense Heide.

Daarmee kregen de Nederlandse commando’s min of meer een vaste stek. De Brabantse stad is sindsdien de vertrouwde thuisbasis van het korps. Alleen van 1997 tot en met 2002 was het korps tijdelijk even weg vanwege een grondige renovatie van de Engelbrecht van Nassaukazerne. De commandotroepen waren in die jaren ondergebracht in de Cort Heyligerskazerne in het nabijgelegen Bergen op Zoom.

Andere locaties

De Vaarschool in Keizersveer en de Biesbosch horen sinds de jaren ‘60 ook bij de commandotraditie. Daarnaast zijn de Belgische Ardennen al jaren een vaste bestemming. Vooral de omgeving van Marche les Dames, de thuisbasis van de Belgische paracommando’s, is een plek waar generaties commando’s hun grenzen hebben verlegd. Van recentere tijd is de Defensie Paraschool. Deze is onder verantwoordelijkheid van het Korps Commandotroepen gevestigd in de Seeligkazerne in Breda.