13 Lichte Brigade

13 Lichte Brigade is dankzij zijn (gepantserde) voertuigen over grotere afstanden snel inzetbaar. Voor gevechts- of vredesoperaties of inzet bij rampen en calamiteiten wereldwijd. Maar ook voor ceremoniële taken en om civiele autoriteiten te ondersteunen. Deze video maakt deel uit van een videoserie uit 2016 over de Koninklijke Landmacht.

13 Lichte Brigade is dankzij het gebruik van wielvoertuigen snel en mobiel en kan zich makkelijk over grotere afstanden verplaatsen. Hierdoor zijn ze in iedere situatie inzetbaar. Of het nu gaat om gevechts- of vredesoperaties wereldwijd of om inzet bij rampen en calamiteiten in Nederland.

Deze eenheid onderscheidt zich door gemotoriseerd optreden. Gepantserde voertuigen als de Boxer, Bushmaster, Mercedes Benz-terreinwagen en het verkenningsvoertuig de Fennek vormen de kern. Naast 2 parate infanterie gevechtseenheden bestaat de brigade uit ondersteunende eenheden, waar specialistische militairen werken, als genisten, monteurs en geneeskundigen. Er zijn in totaal 3.000 gemotiveerde krachten die dag en nacht klaar staan om ingezet te worden in het buitenland en in Nederland.

Bij crisissituaties in het zuidelijke deel van Nederland staat deze brigade altijd klaar. Zo zijn ze meerdere malen ingezet bij hoogwatersituaties, met name in Limburg. Ook politie en Justitie Justitie doen regelmatig een beroep op de eenheid, in het kader van strafrechtelijk onderzoek. Het Advanced Search Team heeft zich vaak bewezen als zoekspecialist bij onderzoeken naar criminele zaken als verdovende middelen en crimineel geld.

Zo verdedigen ook zij de belangen van Nederland. Wereldwijd.

Downloads