Explosieven Opruimingsdienst

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) spoort explosieven op, identificeert en ruimt deze. Dit gebeurt ruim 2.500 keer per jaar. Het gaat om conventionele (traditionele) explosieven, vooral uit de Tweede wereldoorlog, en geïmproviseerde (vuurwerk)bommen. Dit doet de EOD op het land en op en in het water, in Nederland en de missiegebieden. Deze video maakt deel uit van een videoserie uit 2016 over de Koninklijke Landmacht.

Deze eenheid heeft iedereen wel eens voorbij zien komen in het nieuws: de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, ook wel de EOD genoemd. De EOD wordt per jaar gemiddeld 2.500 keer ingezet. In de meeste gevallen is dit voor overgebleven explosieven van de Tweede Wereldoorlog die zich nog onder ons bevinden. De EOD komt ook in actie bij verdachte pakketjes in een trein, op een vliegveld of in een winkelstraat. De Kustwacht schakelt de EOD in als een vissersschip een vliegtuigbom of zeemijn in z'n netten heeft.

Maar ook in het buitenland is de EOD aanwezig. Bij missies zijn ze aanwezig om explosieven te ruimen, zodat onze andere troepen zich veilig voelen om zich te verplaatsen. Vaak gaat dit om geïmproviseerde explosieven, die geregeld gericht zijn op onze militairen in het buitenland.

De EOD is een specialistische eenheid. Voor het vervullen van hun hoofdtaak hebben ze bommenpakken, robots met camera's, grijparmen, duik- en sonarpakken en wapensystemen tot hun beschikking.

De EOD is inzetbaar op het water en op het land. Op deze manier dragen ze heel direct, maar ook indirect, een steentje bij aan de veiligheid van Nederland.

Downloads