11 Luchtmobiele Brigade

11 Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare lichte infanteriegevechtseenheid. De brigade is binnen 7 tot 20 dagen wereldwijd inzetbaar voor de verdediging van eigen gebied, bondgenoten, bescherming van de internationale rechtsorde, rampenbestrijding en humanitaire hulp. Luchtmobiele militairen verplaatsen zich te voet, met lichte voertuigen, per helikopter of transportvliegtuig. Deze video maakt deel uit van een videoserie uit 2016 over de Koninklijke Landmacht.

Dit is een van onze best getrainde eenheden, zowel fysiek als mentaal. 11 Luchtmobiele Brigade, ook wel de rode baretten van de landmacht genoemd. Deze uiterst fitte eenheid is dé autoriteit als het gaat om air manoeuvre, het bereiken van militaire effecten op het land, vanuit of via de lucht.

Door de unieke samenwerking van lucht- en grondwerk is de luchtmobiele brigade snel op grote afstand in te zetten, uiterst geschikt voor gebieden waar verplaatsing over de grond tijdrovend, risicovol of gewoonweg onmogelijk is. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van strijdende partijen of natuurgeweld. Na de inzet met helikopter, transportvliegtuig of parachute zijn de rode baretten aangewezen op zichzelf, het team en hun getraindheid. Alles wat ze nodig hebben, eten, radio's, wapens en munitie, nemen ze in hun rugzak mee. Die weegt al gauw 50 tot 60 kilo.

Ze zijn fysiek en mentaal gehard en zijn in staat om onder primitieve omstandigheden hun taak uit te oefenen. Doorzettingsvermogen, teamspirit en durf. De rode baret krijgen ze niet zomaar. De opleiding is een van de zwaarste van de krijgsmacht. Wie hier doorheen komt heeft de rode baret echt verdiend.

Downloads