13 Lichte Brigade

13 Lichte Brigade is dankzij zijn (gepantserde) wielvoertuigen over grotere afstanden snel inzetbaar. Voor gevechts- of vredesoperaties of inzet bij rampen en calamiteiten wereldwijd. Maar ook voor het uitvoeren van ceremoniële taken en het ondersteunen van de civiele autoriteiten. Voor hen is de brigade het eerste aanspreekpunt in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland bij crisissituaties.

Video: 13 Lichte Brigade

Lichte brigade

Eind 2014 is 13 Gemechaniseerde Brigade omgevormd tot 13 Lichte Brigade. Dankzij de lichte en snelle wielvoertuigen die nu de ruggengraat vormen, is de gemotoriseerde brigade van essentieel belang. Zij maken de brigade snel, veelzijdig en zorgen voor een groot aanpassingsvermogen.

13 Lichte Brigade is zo bij uitstek geschikt voor het bestrijken van grote gebieden en het optreden in verstedelijkt terrein tussen de bevolking. Dit dankzij voertuigen als het Bushmaster-infanterievoertuig, de open terreinwagens Mercedes Benz CDI en het nieuwe gepantserde Boxer-wielvoertuig in verschillende uitvoeringen.

Duits-Nederlandse samenwerking

13 Lichte Brigade is sinds 30 maart 2023 onderdeel van de 10e Duitse Pantserdivisie.. De brigade levert daarbij uitwisselingsofficieren voor de staf van 10. Panzerdivision. En Duitsland levert uitwisselingsofficieren voor de staf van 13 Lichte Brigade. Door die uitwisseling kunnen procedures, trainingen en oefeningen beter op elkaar worden afgestemd.

Vergroot afbeelding Open Mercedes Benz-terreinwagen 280 CDI met automatische granaatwerper.
MB-terreinwagen met automatische granaatwerper.

Eenheden

Met ongeveer 3.000 medewerkers is de brigade een van de 3 grootste werkgevers in Zuid-Nederland. De brigade bestaat uit:

 • 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene;
 • 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers;
 • 42 Brigadeverkenningseskadron Huzaren van Boreel;
 • 41 Pantsergeniebataljon;
 • 13 Geneeskundige Compagnie;
 • 13 Herstelcompagnie;
 • 30 Natresbataljon;
 • Robotica en Autonome Systemen cel.

Daarnaast heeft de brigade een CBRN-team (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair). Deze ontsmettingsgroep komt in actie bij CBRN-incidenten en staat paraat voor heel Nederland. Ook traint het hulpdiensten zoals brandweer en politie.

Materieel

De brigade beschikt over:

Daarnaast beschikt de brigade over logistieke en geniemiddelen, zoals 4-tonners, het MLC-wegenmatsysteem en geneeskundige materieel. 13 Lichte Brigade krijgt op korte termijn de beschikking over Scania-vrachtwagens, in diverse uitvoeringen. 

Kazerne

De legerplaats Oirschot, oftewel de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne, is de hoofdlocatie van de brigade.

Embleem

Het embleem van 13 Lichte Brigade toont een neushoorn. Dit vanwege kenmerken van de brigade:

 • flexibel en snel inzetbaar;
 • gepantserde voertuigen zorgen voor bescherming;
 • past alleen noodzakelijk geweld toe.