Vliegbasis Eindhoven

Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van alle transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak is het uitvoeren van militair luchttransport voor wereldwijde militaire operaties, humanitaire missies en speciale opdrachten. Daarnaast verricht luchtmachtpersoneel dag en nacht luchthaventaken voor Eindhoven Airport.

Taken

De vliegbasis heeft 4 taken:

  • leveren van militair luchttransport en het in de lucht bijtanken van militaire vliegtuigen;
  • afhandelen van vracht en passagiers;
  • openstellen van de luchthaven voor militair en civiel medegebruik;
  • faciliteren van binnen- en buitenlandse Defensie-eenheden.

Veel militairen die op uitzending gaan, vertrekken vanaf Vliegbasis Eindhoven. Op dezelfde basis wacht het thuisfront hen weer op.

Vliegtuigen op Vliegbasis Eindhoven

De luchtmacht vliegt van Vliegbasis Eindhoven met verschillende typen transportvliegtuigen voor personen en goederen:

  • KDC-10, het type KDC-10 kan andere vliegtuigen in de lucht bijtanken;
  • C-130 Hercules, kan ook landen op onverharde landingsbanen;
  • Gulfstream IV, speciaal voor autoriteiten, commandovoering, inspecties en co├Ârdinatie.
  • A330, multi role tanker-transportvliegtuigen (MRTT).

Video: Vliegbasis Eindhoven

Vliegbasis Eindhoven

Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van alle transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak is het uitvoeren van militair luchttransport voor wereldwijde militaire operaties, humanitaire missies en speciale opdrachten. In deze clip een kort overzicht van de taken.

Samenwerking militair luchttransport

Verschillende landen bundelen hun militaire transportcapaciteit. Vliegbasis Eindhoven huisvest hiervoor enkele internationale organisaties:

Embleem Vliegbasis Eindhoven

Het embleem van Vliegbasis Eindhoven bevat een wolfskop en de spreuk "Were di". De wolfskop komt uit een legende. Daarin bezocht een weerwolf vroeger de Welschapse hoeve, die op de locatie van de vliegbasis stond. De spreuk drukt onder andere de verbondenheid van de vliegbasis met de provincie Noord-Brabant uit.

De spreuk "Were di" (Weert u) werd zo'n 700 jaar geleden al gebruikt door hertog Jan van Brabant. De Brabanders werden in de slag bij Woeringen aangemoedigd verder te vechten met de woorden: "Edele Brabanders, were di, de hertog heeft de overhand, de bisschop is gevangen". Het embleem en de wapenspreuk symboliseren de vastberadenheid en slagkracht van de vliegbasis.