Vliegbasis Leeuwarden

Vliegbasis Leeuwarden is een van de 2 Nederlandse F-16-bases. 31 oktober 2019 arriveerde de 1e F-35 op Vliegbasis Leeuwarden. De F-35 vervangt op den duur alle F-16’s. 

Verdedigen luchtruim

Sinds 1 januari 2017 bewaken Nederland en België afwisselend het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg (Benelux). F-16’s onderscheppen vliegtuigen die zich niet identificeren. Voor deze zogeheten Quick Reaction Alert staan de Nederlandse F-16's ene keer in Leeuwarden, de andere keer in Volkel klaar.

Oefenen voor missies

Vanaf Leeuwarden oefenen F-16’s voor missies wereldwijd. Ze trainen in het aanvallen van gronddoelen en het zorgen voor luchtverdediging. De oefeningen zijn vaak boven de Noordzee en het oefengebied de Vliehors op Vlieland. En ook regelmatig in het buitenland.

De beste F-16-vliegers van verschillende Europese landen krijgen op Vliegbasis Leeuwarden hun opleiding tot wapeninstructeur. In deze Fighter Weapons Instructor Training leren de vliegers alles over de systemen en wapens aan boord van een F-16 en over hoe ze deze optimaal kunnen inzetten. Deze kennis geven ze weer door aan andere vliegers binnen hun eenheid.

Onbemand vliegen

De luchtmacht heeft 4 onbemande MQ-9 Reaper aangeschaft. Naar verwachting zal de Reaper in 2021 vliegen vanaf Vliegbasis Leeuwarden. De toestellen zijn wereldwijd inzetbaar voor observatiemissies. De verzamelde informatie levert een waardevolle bijdrage aan militaire missies. Ook kan de MQ-9 ondersteunen bij humanitaire missies of civiele autoriteiten.

Embleem

De vliegende draak in het embleem van Vliegbasis Leeuwarden heeft een lange geschiedenis. Kronieken uit het einde van de 16e en het begin van de 17e eeuw melden al verschijningen van een vliegende draak in Zuidwest-Friesland op het Rode Klif te Gaasterland.

De draak stond symbool voor de bescherming van het Friese land. De verbondenheid van de vliegende draak met het luchtruim en de bescherming die hij de bevolking gaf, geven een duidelijke betekenis aan de draak in het embleem van Vliegbasis Leeuwarden. Op de vliegbasis verheffen zich nog altijd 'vliegende draken' in de lucht om bescherming te bieden: de F-16's. De embleemspreuk "Amicis inimicis promptus" betekent: voor vriend en vijand paraat.