Vliegbasis Leeuwarden

Vliegbasis Leeuwarden is een Nederlandse F-35-basis. 31 oktober 2019 arriveerde de eerste F-35 op de vliegbasis. De F-35 vervangt op den duur alle F-16’s. Vliegbasis Leeuwarden is vanaf begin 2022 ook de thuisbasis van het onbemande vliegtuig MQ-9 Reaper.

Vliegbasis Leeuwarden is samen met Vliegbasis Volkel en het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen onderdeel van het Air Combat Command.

Oefenen voor missies

Vanaf Leeuwarden oefenen F-35-gevechtsvliegtuigen voor missies wereldwijd. Ze trainen in het aanvallen van gronddoelen en het zorgen voor luchtverdediging. De oefeningen zijn vaak boven de Noordzee en het oefengebied de Vliehors op Vlieland. En ook regelmatig in het buitenland.

Voorgedragen vliegers en officieren van ondersteunende diensten van verschillende Europese landen krijgen op Vliegbasis Leeuwarden hun opleiding tot wapeninstructeur. In deze Weapons Instructor Course leren studenten alles over hun wapensystemen en over hoe ze deze optimaal kunnen inzetten. Ook leren de deelnemers hoe zij hun kennis het beste over kunnen dragen aan anderen binnen hun eenheid.

Onbemand vliegen

De luchtmacht heeft 4 onbemande MQ-9 Reapers. De toestellen zijn wereldwijd inzetbaar voor observatiemissies. Een speciale eenheid analyseert en verwerkt beelden tot inlichtingenproducten. De verzamelde informatie levert een waardevolle bijdrage aan militaire missies. Ook kan de MQ-9 ondersteunen bij humanitaire missies of civiele autoriteiten.

Embleem

De vliegende draak in het embleem van Vliegbasis Leeuwarden heeft een lange geschiedenis. Kronieken uit het einde van de 16e en het begin van de 17e eeuw melden al verschijningen van een vliegende draak in Zuidwest-Friesland op het Rode Klif te Gaasterland.

De draak stond symbool voor de bescherming van het Friese land. De verbondenheid van de vliegende draak met het luchtruim en de bescherming die hij de bevolking gaf, geven een duidelijke betekenis aan de draak in het embleem van Vliegbasis Leeuwarden. Op de vliegbasis verheffen zich nog altijd 'vliegende draken' in de lucht om bescherming te bieden: de F-16's. De embleemspreuk "Amicis inimicis promptus" betekent: voor vriend en vijand paraat.