Vliegbasis Volkel

Op Volkel staan F-35's en F-16's. De F-35 vervangt op den duur alle F-16’s. De belangrijkste taak van de vliegbasis is het leveren van luchtsteun en luchtverdediging.

Vliegbasis Volkel is samen met Vliegbasis Leeuwarden en het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen onderdeel van Air Combat Command.

Verdedigen luchtruim

Sinds 1 januari 2017 bewaken Nederland en België afwisselend het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg (Benelux). Gevechtsvliegtuigen onderscheppen vliegtuigen die zich niet identificeren. Voor deze zogeheten Quick Reaction Alert staan de Nederlandse gevechtsvliegtuigen de ene keer in Volkel, de andere keer in Leeuwarden klaar.

Oefenen voor missies

Vanaf Volkel oefenen F-35's en F-16’s voor missies wereldwijd. Ze trainen in het aanvallen van gronddoelen en het zorgen voor luchtverdediging. De oefeningen zijn vaak boven de Noordzee en het oefengebied de Vliehors op Vlieland. En ook regelmatig in het buitenland.

Fotoverkenning en beeldanalyse

Luchtbeelden vanuit een F-16 geven belangrijke inlichtingen en informatie voor Defensie en het civiele domein. Op Vliegbasis Volkel zit het Tactical Air Reconnaissance Centre (TARC), dat een belangrijke rol vervult als kenniscentrum voor beeldanalyse.