Vliegbasis Volkel

Vliegbasis Volkel is een van de 2 Nederlandse F-16-bases. De andere is Vliegbasis Leeuwarden. De belangrijkste taken van Vliegbasis Volkel zijn zorgen voor luchtsteun en luchtverdediging.

Verdedigen luchtruim

Sinds 1 januari 2017 bewaken Nederland en België afwisselend het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg (Benelux). F-16’s onderscheppen vliegtuigen die zich niet identificeren. Voor deze zogeheten Quick Reaction Alert staan de Nederlandse F-16's ene keer in Volkel, de andere keer in Leeuwarden klaar.

Oefenen voor missies

Vanaf Volkel oefenen F-16’s voor missies wereldwijd. Ze trainen in het aanvallen van gronddoelen en het zorgen voor luchtverdediging. De oefeningen zijn vaak boven de Noordzee en het oefengebied de Vliehors op Vlieland. En ook regelmatig in het buitenland.

Fotoverkenning

Luchtbeelden geven belangrijke informatie voor Defensie. Op Vliegbasis Volkel zit het kenniscentrum voor militaire luchtfotoverkenning in Nederland. Dit is het zogeheten Tactical Air Recconnaissance Centre (TARC). De Koninklijke Luchtmacht gebruikt een verkenningssysteem dat wordt vastgemaakt onder F-16-jachtvliegtuigen: de RecceLite pod. Het apparaat stuurt de beelden rechtstreeks naar een grondstation.

De luchtmacht zet fotoverkenning vooral in om tactische inlichtingen te verzamelen. Het RecceLite-systeem kan bijvoorbeeld kleine wijzigingen op de grond zien. Dit maakt het systeem zeer geschikt voor het zoeken naar bermbommen in missiegebieden. De luchtmacht zet ook fotoverkenning in om dijken in Nederland te inspecteren en om milieuvervuiling op te sporen.