Missiementaliteit

Organisatie

De laatste weken van het jaar stonden in het teken van gesprekken met vertegenwoordigers van grote bedrijven en maatschappelijke instellingen en organisaties. Wat kunnen we voor elkaar betekenen en van elkaar verwachten? Het viel me daarbij op dat niemand het belang van Defensie meer in twijfel trekt.

Dat is wel eens anders geweest en het zegt veel over de tijd waarin we leven. Ik merk het ook als ik in uniform over straat ga. Ik word positief benaderd. Mensen laten merken de inzet van Defensie te waarderen.

Dat heeft natuurlijk te maken met de aandacht voor de oorlog in Oekraïne en tussen Israël en Hamas. Maar ook door het verhogen van het dreigingsniveau in Nederland of de mogelijke gevolgen van klimaatverandering beseffen mensen het belang van een sterke krijgsmacht. Dat is niet de enige voelbare ontwikkeling. Mensen zien in dat onze veiligheid niet alleen de verantwoordelijkheid van Defensie kan zijn, maar van de hele samenleving.

Natuurlijk is er de onmisbare samenwerking tussen Defensie, de industrie en kennisinstellingen. Maar het is meer dan dat. Het gaat erom dat je als samenleving eensgezind opstaat op de momenten dat het ertoe doet. Dat je in staat en bereid bent je verantwoordelijkheid te nemen voor de verdediging van je land en de bijbehorende normen en waarden. Dat je laat zien over de juiste missiementaliteit te beschikken. Alleen al in het tonen van die bereidheid zit een belangrijke waarde: die van afschrikking. Die maatschappijbrede missiementaliteit moeten we de komende periode verder versterken.

Dat geldt ook voor de missiementaliteit bínnen onze organisatie. Natuurlijk blijven het herstel en versterking van onze slagkracht en gereedheid bovenaan de agenda staan. Gelukkig zien we ook dat het harde werk vruchten afwerpt. Dit jaar wisten we ruim 3.700 nieuwe militairen aan te trekken. Een positief saldo van 400 en een trendbreuk, maar nog niet genoeg! Ook stegen bijvoorbeeld onze financiële  verplichtingen (o.a. investeringen en contracten) met ruim € 7 miljard tot € 22 miljard. Er komt dus veel nieuw materieel en uitrusting aan.

In zo’n korte tijd zo groeien is knap. Daar is keihard aan gewerkt, bijvoorbeeld door onze inkopers. Tijdens werkbezoeken merk ik dat iedereen doordrongen is van het belang om onze organisatie snel gezond te krijgen. Overal zie ik de betrokkenheid om elke dag een stapje extra te zetten. Dank daarvoor!

Zo’n prestatie geeft vertrouwen en hangt samen met die missiementaliteit. Maar we zijn er nog niet helemaal. Wij moeten ons nog meer beseffen dat de Nederlandse krijgsmacht bij een grootschalig conflict betrokken kan raken. Gezien de opbouw van de dreiging zelfs binnen afzienbare tijd. Wat betekent dit precies voor ons? Voor jou, voor mij?

Ikzelf ga nu samen met de minister en de krijgsmachtadjudant langs bij onze militairen die zich in het buitenland inzetten voor vrede en veiligheid. De meesten van ons wacht een welverdiende kerstvakantie. Er is heel hard gewerkt, geniet ervan. Ik wens jullie en jullie geliefden fijne feestdagen en een mooi nieuwjaar!

Generaal Onno Eichelsheim
Commandant der Strijdkrachten