Oekraïne vecht onze strijd!

Organisatie

2 jaar oorlog heeft de veerkracht en het doorzettingsvermogen van de Oekraïners zichtbaar gemaakt. Uit hun eigen mond horen hoe ze hun dappere strijd voeren, is nog indrukwekkender.

Nieuwe manieren

Afgelopen week bezocht ik Oekraïne voor het eerst en zag met eigen ogen het innovatievermogen, creativiteit en flexibiliteit van de Oekraïense militairen. Zoals zij moderne en verouderde middelen inzetten, aan elkaar koppelen en nieuwe manieren van optreden ontwikkelen, is echt bijzonder. Maar de Russen leren snel en kopiëren hun methoden.

Meer steun nodig

Om hun voorsprong te behouden is het zaak dat Defensie Oekraïne blijft steunen. Daarnaast moet de Europese industrie meer worden betrokken. Hun kennis en innovatiekracht kunnen Oekraïne helpen zijn innovatievermogen te blijven ontwikkelen en zorgen dat het de noodzakelijke technologische voorsprong behoudt.

Ik sprak hierover sprak met mijn collega-CDS Valerii Zaluzhnyi, met de commandant van de Oekraïense luchtmacht en met vele andere militairen. Ze vertelden me indrukwekkende verhalen en bedankten me allemaal voor de Nederlandse steun. Tegelijkertijd vroegen ze ook allemaal of we ze alsjeblieft nog meer kunnen steunen. Dit moeten we doen, willen we voorkomen dat Rusland verder oprukt.

Ik weet dat de vraag leeft of we niet teveel weggeven. Maar weet dat we bij elk verzoek de impact bekijken en weet ook dat de meeste materiele steun niet uit onze eigen voorraad komt, maar rechtstreeks van de fabrikant. Tegelijkertijd is het het waard om enige risico’s te nemen. De oorlog is nú in Oekraïne en zij vechten ook voor ons

Verschil maken

Ons materieel en onze gedreven mensen maken verschil. We spraken uitgebreid over de komst van de F-16 en de ontwikkelingen binnen de Airforce Coalition waarin wij een leidende rol spelen. Nu al weren onze Patriot-systemen en MR2-luchtafweersystemen zich tegen Russische raketten en drones. Ook onze trainingen worden gewaardeerd. De kennis die in korte tijd wordt overgebracht, maakt onze Oekraïense collega’s succesvoller in de strijd.

Andersom leren wij ook veel van de Oekraïners. Over het functioneren van onze systemen in de strijd en over manieren waarop je ermee kunt optreden. Om ervoor te zorgen dat die lessen niet verloren gaan, heb ik afspraken gemaakt over het gestructureerd uitwisselen van die kennis.

Iedereen nodig voor veiligheid

Het bezoek drukte me ook weer met m’n neus op het feit dat onze wapenindustrie moet opschalen. Rusland is inmiddels overgeschakeld op een oorlogseconomie. Daarbij krijgt bijvoorbeeld de productie van munitie voorrang. Ook bij ons moet het anders. Fabrikanten moeten opschalen, financiers moeten dit ondersteunen en wij als overheid moeten dit mogelijk maken. Door fabrikanten bijvoorbeeld garanties te geven en meerjarige contracten af te sluiten. De noodzaak is groot, laten we zo snel mogelijk stappen zetten.

De huidige situatie in de wereld vraagt wat van ons allemaal. Onze collectieve zelfredzaamheid moet omhoog en daar spelen we allemaal een rol in. Bedenk je ook dat de overheid er niet alleen voor jou is, maar dat jij andersom ook iets kunt betekenen voor de overheid en onze samenleving. We moeten samen nadenken over het zorgen voor meer betrokkenheid bij onze veiligheid. Met meer reservisten, maar bijvoorbeeld ook met initiatieven als het dienjaar. Iedere goede suggestie is welkom.

Vind je dit overdreven?

En vind je dit al te ingrijpend, overdreven of teveel moeite? Bedenk je dan goed dat de Oekraïners deze oorlog ook niet voor mogelijk hielden en dat de prijs die zij voor hun vrijheid betalen, velen malen hoger is. Ook dat zag ik afgelopen week weer met eigen ogen.

Generaal Onno Eichelsheim
Commandant der Strijdkrachten