Solidair met Oekraïne

Organisatie

In mijn vorige weblog sprak ik over mijn bezoek aan onze militairen in Litouwen en de hoogoplopende spanning in de regio. Inmiddels leven we in een nieuwe veiligheidsrealiteit. Rusland is met ongekende agressie Oekraïne binnengevallen. Er vallen onschuldige burgerslachtoffers en mensen moeten halsoverkop hun land uitvluchten. Het leed en de angst die deze oorlog veroorzaakt is nauwelijks voor te stellen en de beelden zijn verschrikkelijk om te zien.

Oekraïense mannen en vrouwen vechten op dit moment dapper en vastberaden voor het voortbestaan van hun land. Ze doen dat tegen een veel sterkere tegenstander. Je ziet dat mensen die vechten voor een rechtvaardige zaak boven zichzelf uitstijgen. De Oekraïners strijden voor hun dierbaren, vrijheid en democratie. Dat zijn ook onze waarden en daarom staan wij achter het Oekraïense volk en steunen we hen.

Vanuit de gehele Westerse wereld krijgt Oekraïne militair materieel. Ook Nederland stuurt spullen. Het gaat om ruim 3.000 helmen, meer dan 2.000 scherfvesten met pantserplaten, 50 Panzerfaust-antitankwapens met 400 raketten, 50 Stingersystemen met 200 raketten en 100 scherpschuttersgeweren (90 stuks Accuracy en 10 Barret) met 30.000 stuks munitie. Maar ook 2 squire-radars en 2 sonarrobots. Met die eerste zijn onder meer laagvliegende helikopters te detecteren en met die tweede zeemijnen. Vrijwel alle spullen zijn inmiddels verstuurd. 5 toegezegde mortieropsporingsradars volgen nog.

Nederland hecht veel belang aan deze steun. Begrijpelijk dat er ook mensen zijn die zich afvragen of wij deze spullen zelf niet nodig hebben. We werken toch juist hard aan het verbeteren van onze gereedheid, het vergroten van voorraden en het wegwerken van tekorten? Dat klopt en ik snap deze vragen.

De belangrijkste reden om het wel te doen, is de actuele situatie. De frontlijn van de strijd voor vrijheid en democratie in Europa ligt op dit moment in Oekraïne. Daar zijn de spullen nú nodig. Tegelijkertijd hebben de betreffende middelen en hoeveelheden een klein en, gezien de omstandigheden, acceptabel effect op onze eigen gereedheid.

Er is bijvoorbeeld géén invloed op de leveringstijd van nieuwe helmen en scherfvesten aan onze eigen militairen. We sturen helmen en scherfvesten uit de bestaande voorraad. En voor het Accuracy-scherpschuttersgeweer geldt dat onze nieuwe wapens inmiddels binnen zijn. De 90 exemplaren voor Oekraïne hadden we achter de hand in het depot.

De leveringen hebben inderdaad effect op onze gereedheid. De Barrett-geweren en detectieradars komen uit de operationele reserves. Afstoting daarvan heeft invloed op onze eigen capaciteit. Dat geldt ook voor de bijbehorende munitie. Die komt uit onze voorraad en moet worden aangevuld. Dit zorgt voor verdringing bij opleiding en training. Ook de Stingers komen uit de reserves, maar hier heeft de afstoting geen effect op de capaciteit. De inzetvoorraad van de Panzerfaust daalt wel tot onder de norm. Maar omdat al wordt gewerkt aan vervanging zijn de consequenties beperkt. Al met al is het totale effect gering en tijdelijk.

Ik sta volledig achter dit besluit. Niet omdat we er zelf weinig last van ondervinden, maar in de 1e plaats omdat Oekraïne een soevereine staat is. Het is een democratisch gekozen regering die zich geconfronteerd ziet met volstrekt onredelijke agressie. In zo’n geval kunnen wij niet lijdzaam toekijken. Oekraïne verdient onze solidariteit.

Generaal Onno Eichelsheim

Commandant der Strijdkrachten