Gespannen situatie

Organisatie

Samen met de minister bezocht ik woensdag onze militairen in Litouwen. Het voelde goed om hen persoonlijk te spreken. Vooral omdat een eerder gepland troepenbezoek niet door kon gaan.

Vergroot afbeelding Generaal Onno Eichelsheim praat met 2 militairen.
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim.

We waren er op een bijzonder moment: met onder meer de president van Litouwen stonden we stil bij 5 jaar enhanced Forward Presence in Litouwen. De eFP-battlegroup is ontstaan uit een veranderende dreiging aan de oostflank van het NAVO-grondgebied én solidariteit met Litouwen. De Litouwse president gaf aan heel dankbaar te zijn voor onze aanwezigheid. Op dit moment zijn we dat met zo’n 270 Nederlandse militairen, maar dankzij aanpassing van het mandaat wordt dat in de loop van het jaar opgeschroefd naar 350 militairen.

We werken hier naast Litouwen nauw samen met lead nation Duitsland. De eFP heeft op dit vlak zijn waarde inmiddels ruimschoots bewezen. De uitgestrekte en nu besneeuwde bossen rond Rukla blijken een uitstekende omgeving om geïntegreerd te trainen en zo de samenwerking te versterken. We merken dat onze eenheden beter getraind terugkomen van inzet.

Tegelijkertijd stellen we met onze aanwezigheid de bevolking gerust en ontmoedigen we Rusland om agressieve acties richting Litouwen te ondernemen.

Want naast een lustrum speelt er natuurlijk meer. De regio wordt geconfronteerd met de meest gespannen situatie in jaren. Rusland heeft een grote troepenmacht opgebouwd langs de grens met Oekraïne. Hier gaat een grote dreiging en zorg vanuit, zeker gezien de annexatie van de Krim door Rusland. Onze aanwezigheid is meer dan ooit relevant. De grenzen van Litouwen zijn ook onze grenzen: de bescherming en verdediging ervan is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

De mannen en vrouwen van 13 Lichte Brigade zijn er klaar voor. Ik trof een hecht team aan van goed getrainde en gemotiveerde professionals. Ze zijn klaar om het bondgenootschap te beschermen. Natuurlijk weten ze wat er speelt, maar onze mensen focussen zich op hun taken. Wel beseffen ze dat hun thuisfront die afleiding niet altijd heeft. Deze inzet vraagt dus ook iets van de thuisblijvers. Ik vind het belangrijk dat we ons hier bewust van zijn.

Ik heb onze mensen op het hart gedrukt dat hun werk belangrijk is en dat we hun inzet waarderen. Het is dankzij militairen dat de deur naar diplomatie en dialoog open staat. Alleen met deze combinatie kunnen de NAVO en EU gedeelde waarden zoals democratie en vrijheid geloofwaardig verdedigen.

Generaal Onno Eichelsheim

Commandant der Strijdkrachten