Nieuwe realiteit

Organisatie

De oorlog in Oekraïne is z’n 5e week ingegaan en het einde is nog niet in zicht. De druk op Poetin om de oorlog te beëindigen blijft onverminderd hoog. We zien vreselijke beelden. Een stad als Marioepol is compleet weggevaagd en inmiddels zijn ruim 3 miljoen Oekraïners op de vlucht voor het geweld. Ik bewonder de moed van de bevolking en van president Zelensky.

Nederland leeft massaal mee en is solidair met Oekraïne. Dat zie je aan de opbrengst van Giro555, maar ook aan de vele persoonlijke hulpinitiatieven. Ook bij Defensie merk ik een sterke wil om te helpen. Dat geldt voor de organisatie, maar ook voor de medewerkers. Dat verbaast me niet; wij zijn doeners. Wij willen niet toekijken bij onrecht. Juist hierom hebben we ervoor gekozen om militair te worden.

Elk initiatief om geld in te zamelen of mee te helpen aan het inzamelen van kleding of andere hulpgoederen is lovenswaardig. Wel wil ik Defensiemedewerkers eraan herinneren dat het in huis nemen van vluchtelingen mogelijk gevolgen heeft voor hun verklaring van geen bezwaar (VGB). De persoonlijke leefomstandigheden wijzigen immers. Dit moet via de beveiligingsfunctionaris worden doorgegeven aan de MIVD en kan leiden tot een nieuw veiligheidsonderzoek.

Denk dus goed na voor je iets doet. Dat geldt ook voor mensen die in Oekraïne willen meevechten. Voor actief dienende militairen is het duidelijk: dit is strafbaar. Maar ook tegen oud-militairen zou ik willen zeggen: gebruik je gezonde verstand. En zet je op een andere manier in voor de getroffen burgers. Je begeeft je in Oekraïne in een volstrekt chaotische situatie en wie gewond raakt, is op zichzelf aangewezen.   

Er is sprake van een nieuwe realiteit. De gevolgen van deze agressieve aanval van Poetin op een soevereine en democratische staat zullen nog vele jaren voelbaar zijn. Vorige week toonden de regeringsleiders tijdens de ingelaste NAVO-top hun vastberadenheid om de veiligheid van het bondgenootschap te blijven garanderen. Er kwam overeenstemming over verdere versterking van de oostflank. Dat betekent dat er ook een beroep gedaan wordt op onze krijgsmacht. Defensie onderzoekt op dit moment of Nederland kan deelnemen aan een multinationale battlegroup in Roemenië onder leiding van framework nation Frankrijk.

Onder de huidige omstandigheden is het nog belangrijker dat de NAVO-eenheden op elkaar zijn ingespeeld, dat ze elkaar blindelings kunnen vinden en procedures beoefenen. Zoals op dit moment tijdens Cold Response en Frisian Flag. Dat zijn bij uitstek oefeningen om op het hoogste niveau te trainen. We moeten nog sneller dan anders voor iedere opdracht inzetgereed zijn. Vandaar dat mijn allerhoogste prioriteit het verhogen van de operationele gereedheid is.

Deze situatie laat er geen twijfel over: ons werk is relevant. Echte vrijheid en veiligheid vragen om geloofwaardige militaire kracht. Dat is nu voor iedereen duidelijk: de mensen in Nederland, in Europa én onze bondgenoten.

Generaal Onno Eichelsheim
Commandant der Strijdkrachten