Een onstuimig jaar

Organisatie

“We voelen ons in Nederland behoorlijk veilig. Brandhaarden lijken ver bij ons vandaan. Maar dat zijn ze niet. Oekraïne, de Krim, Syrië…” Dit was een jaar geleden. Ik zei het bij mijn aantreden als Commandant der Strijdkrachten. 

Inmiddels is de wereld ingrijpend veranderd. De meedogenloze aanval van Rusland op Oekraïne heeft de meeste mensen doordrongen van het belang van een volwaardige krijgsmacht. 

Als ik terugkijk naar jullie inzet, alleen al van de afgelopen 12 maanden, dan zeg ik met volle overtuiging: dit is een volwaardige krijgsmacht. De coronacrisis, de watersnood in Limburg, de val van Kaboel en de versterking van de Oostflank van het NAVO-gebied. En dit zijn slechts de voorbeelden van inzet die we in de kranten terugzagen. Jullie lieten zien uit wat voor hout jullie zijn gesneden: gedreven professionals op wie je altijd kunt bouwen. 

Maar als ik kijk naar de omstandigheden waarin jullie dit werk doen, dan kan ik die niet ‘volwaardig’ noemen. De Defensietop voelde zich vorig jaar gedwongen om Defensie de klaploper van de NAVO te noemen. Zo zei de Commandant Landstrijdkrachten: “Mensen voelen het gewoon niet. We zitten te ver van het oosten af, te ver van het zuiden, om iets te zien van de dreigingen.”

Nu voelen veel mensen de dreiging wel. En voor het eerst in decennia komt er substantieel geld bij. Een nieuwe realiteit brengt echter ook nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Het vraagt om een transformatie, die al is ingezet maar het liefst nu klaar moet zijn. Tegelijkertijd willen we ons ook gedegen voorbereiden op de langere termijn. Niet alleen Rusland is een bedreiging. Meerdere brandhaarden en de gevolgen van klimaatverandering raken de veiligheidssituatie wereldwijd. Bovendien ligt de digitale infrastructuur in Nederland dagelijks onder vuur. Wat de toekomst precies brengt, weten we niet. 

Een zekerheid die we wel hebben, is dat de basis op orde moet zijn. Daarvoor moeten bijvoorbeeld munitievoorraden en reserveonderdelen snel op peil worden gebracht. Dat is een deel van de basis. De échte basis zijn jullie, onze mensen. De basis op orde betekent voor mij daarom ook een goed arbeidsvoorwaardenakkoord en goede infrastructuur en een veilig werkklimaat. Aan een nieuwe CAO wordt nu keihard gewerkt. 

Er is werk aan de winkel. Nederland, de EU en de NAVO zullen veel van Defensie blijven vragen. Ik ben trots op de inzet die ik zie van onze militairen en burgers. En ook op onze oud-militairen en veteranen. Een deel van hen kunnen we van 16 tot en met 22 april zien schitteren bij de Invictus Games, het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen. Ik ben blij dat het na 2 jaar uitstel eindelijk doorgaat. En dat in ons eigen land. 

Ik roep iedereen op om onze (oud-)collega’s uit volle borst aan te moedigen. Om als één team achter hen te staan. Het zijn deze hoopvolle momenten van steun en teamgeest waardoor ik met vertrouwen naar de toekomst kijk. Welke uitdaging of dreiging er ook op ons af komt.

Generaal Onno Eichelsheim
Commandant der Strijdkrachten