Samenwerken met partners voor veiligheid
Defensie werkt bij de bestrijding van crises en rampen samen met civiele partners zoals politie, brandweer, gemeenten, geneeskundige diensten en het Openbaar Ministerie. Hiervoor is Nederland ingedeeld in 25 veiligheidsregio’s. De veiligheidsregio’s zijn inzetbaar bij een nationale crisis, maar ook om maatschappelijke organisaties te ondersteunen.
Infographic: landmachtregio's en brigadehoofdkwartieren
Vaak beperkt een crisis zich niet tot 1 gemeente. Daarom vallen de grenzen van de 25 veiligheidsregio’s samen met die van de 10 politieregio’s. Contactpersonen vanuit Defensie voor de veiligheidsregio’s zijn de Regionaal Militair Commandant en de Regionaal Militair Operationeel Adviseur. De tekst uit de infographic vindt u onder de afbeelding.
Regionaal Militair Commandanten
De landmacht heeft 3 Regionaal Militair Commandanten (RMC's):
- RMC Noord (communicatie.43mechbrig@mindef.nl)
43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht en de veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek (NH); - RMC West / Midden (communicatie.11lmb@mindef.nl)
11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen: Gelderland, Noord-Holland (met uitzondering van de veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek), Zuid-Holland (met uitzondering van de veiligheidsregio's Rotterdam- Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid); - RMC Zuid (communicatie.13ltbrig@mindef.nl)
13 Lichte Brigade in Oirschot: Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en de veiligheidsregio's Rotterdam- Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid.
De RMC’s zijn verantwoordelijk voor de eigen landmachtregio en aanspreekpunt voor lokale autoriteiten.
Regionaal Militair Operationeel Adviseur
Elke veiligheidsregio in Nederland heeft een Regionaal Militair Operationeel Adviseur (RMOA). Deze militair adviseert het lokaal gezag in de voorbereidingsfase en in een crisissituatie. De RMOA adviseert lokale (hulp)diensten welke middelen/expertise bij Defensie zijn aan te vragen. De Dienst Juridische Zaken toetst deze Militaire Steunverleningen (MS) of Militaire Bijstandsaanvragen (MB). Via de militaire opdrachtgevers gaat de aanvraag naar een of meerdere krijgsmachtdelen. De RMOA houdt daarbij zijn Regionaal Militair Commandant geïnformeerd.
Snelle inzet bij rampen en crises
Als er in Nederland een ramp gebeurt kan Defensie in korte tijd ruim 4.000 militairen (beroepsmilitairen en reservisten) op de been brengen om te helpen. Zoals bij het afzetten van wegen en opvangen van mensen op kazernes. Maar ook om noodvoorzieningen aan te leggen, zoals telefoonverbindingen en een noodhospitaal. Na een verzoek zijn de militairen maximaal binnen 48 uur beschikbaar. De reactietijd hangt af van de ernst van de situatie. Hoe hoger de dreiging, hoe korter de tijd. Een militaire inzet gebeurt altijd onder gezag van de burgemeester, officier van Justitie of de minister van Binnenlandse Zaken.