43 Gemechaniseerde Brigade

43 Gemechaniseerde Brigade is dankzij zijn (gepantserde) voertuigen over grotere afstanden snel inzetbaar. Voor gevechts- of vredesoperaties of inzet bij rampen en calamiteiten wereldwijd. Maar ook voor ceremoniële taken en ter ondersteuning van civiele autoriteiten. Voor hen is de brigade bij crisissituaties het eerste aanspreekpunt in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Utrecht.

Video: 43 Gemechaniseerde Brigade

Duits-Nederlandse samenwerking

43 Gemechaniseerde Brigade is sinds 17 maart 2016 onderdeel van de 1e Duitse Pantserdivisie. Onder de Nederlandse brigade komt een Duits bataljon te hangen, het 414 pantserbataljon. Dit bataljon wordt opgebouwd uit 4 compagnieën, 3 Duitse en 1 Nederlandse. De Nederlandse compagnie zal bestaan uit 4 pelotons. Een daarvan, het Opleidings- Trainings- en Kennisbehoudpeloton Tankoptreden (OTK-peloton), is op 1 januari 2016 opgericht.

Dankzij deze samenwerking beschikt de brigade weer over de Leopard 2A6-gevechtstank. Het 18-koppige OTK-peloton rijdt inmiddels rond met 4 tanks. Uiteindelijk krijgt de Nederlandse compagnie 18 gevechtstanks. Hiervoor brengt Defensie de resterende 16 Leopard 2A6-tanks in. Duitsland moderniseert deze en brengt ze onder in een tankpool. Hieruit least Nederland weer 18 tanks. Zo kan de Nederlandse compagnie op termijn oefenen met de andere 3 Duitse compagnieën uit het 414 pantserbataljon, dus in totaal met 48 tanks. Duitsland en Nederland beschikken vanaf 2019 over de volledig geïntegreerde gevechtseenheid, 414 pantserbataljon.

Gemechaniseerd

Gepantserde (rups)voertuigen vormen de kern van een gemechaniseerde brigade. Het Fennek-verkenningsvoertuig en het CV90-infanteriegevechtsvoertuig zijn de ruggengraat van de brigade. Met deze voertuigen kan de eenheid in alle soorten terrein optreden. Ook maakt het 35mm-snelvuurkanon van de CV90 robuust optreden mogelijk. Dankzij de samenwerking met Duitsland beschikt de brigade op terrein ook weer over operationeel inzetbare Leopard 2A6-gevechtstanks. Dit voertuig overtreft de CV90 en de Fennek qua slagkracht, snelheid en terreinvaardigheid.

Eenheden

De brigade bestaat uit de volgende eenheden:

  • 414 Pantserbataljon;
  • 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso;
  • 45 Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland;
  • 43 Brigadeverkenningseskadron Huzaren van Boreel;
  • 11 Pantsergeniebataljon;
  • 43 Geneeskundige Compagnie;
  • 43 Herstelcompagnie;
  • 10 Natresbataljon.

Daarnaast heeft de brigade een CBRN-team (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair). Deze ontsmettingsgroep komt in actie bij CBRN-incidenten en staat paraat voor heel Nederland. Ook traint het hulpdiensten zoals brandweer en politie.

Vergroot afbeelding Verkenners van 43 Gemechaniseerde Brigade in hun Fennek tijdens een oefening in 2014.
Het Fennek-verkenningsvoertuig.

Materieel

De brigade beschikt over:

Daarnaast heeft de brigade vervoers- en geniecapaciteit zoals 4-tonners, het MLC-wegenmatsysteem en geneeskundig materieel.

Locaties

De Johannes Postkazerne bij het Drentse Havelte is de hoofdlocatie. Daarnaast werken er militairen van de brigade op kazernes in Wezep, ‘t Harde en het Duitse Bergen.

Embleem

Het embleem van 43 Gemechaniseerde Brigade toont een bizon. De bizon symboliseert de stootkracht van de brigade. Het is een vreedzaam dier maar als je hem kwaad maakt, laat hij zijn enorme kracht zien. De grote, sterke bizon is bovendien snel. Al deze kenmerken zijn terug te vinden bij 43 Gemechaniseerde Brigade. De brigade is snel inzetbaar, maar demonstreert zijn kracht pas als de situatie daar om vraagt.