Defensie rondt grootschalige verplaatsing Amerikaans materieel af

Een Amerikaanse helikopterbrigade is vanuit de haven van Vlissingen onderweg naar thuisbasis Georgia. Defensie duwde vandaag het tweede en laatste met materieel beladen schip af.

Vergroot afbeelding Amerikaanse helikopters op het opslagterrein in Vlissingen.
Beeld: ©Robbert De Reus, Verbrugge International
Een Amerikaanse helikopterbrigade is vanuit Vlissingen onderweg naar Georgia.

De 3rd Combat Aviation Brigade maakte 9 maanden deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Oost-Europa. De afgelopen weken verplaatste de eenheid zich vanuit Roemenië, Litouwen, Duitsland en Polen naar de Zeeuwse haven. Het ging om zo’n 85 helikopters en 1.400 stuks materieel.

Defensie ondersteunde de Amerikaanse collega’s op vele fronten. Zo was het overslagterrein tijdelijk militair object. Het werd bewaakt door eenheden van het Korps Nationale Reserve. Hondenteams van de luchtmacht  checkten voertuigen op explosieven. Dit krijgsmachtdeel coördineerde en begeleidde ook de aankomst van de helikopters. Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade beveiligden de wegtransporten vanaf de grens.  

Vergroot afbeelding Het schip wordt beladen met materieel.
Beeld: ©Robbert De Reus, Verbrugge International
Het schip wordt beladen met materieel.

Host nation support

De Amerikaanse eenheid is afgelost door de 1st Combat Aviation Brigade. Die legde medio oktober het traject in tegengestelde richting af. Ook toen ondersteunde Defensie als gastland. Deze taak heet host nation support. Het Territoriaal Operatiecentrum van de landmacht coördineert dit type operaties.

Vergroot afbeelding Amerikaanse helikopters worden vanuit een vrachtschip aan land gebracht.
Beeld: ©Robbert De Reus, Verbrugge International
Het overslagterrein was tijdelijk militair object.

Gateway to Europe

Nederland speelt als ‘gateway to Europe’ een belangrijke rol op het gebied van militaire verplaatsingen in Europa. Dat komt door de strategische ligging, goede infrastructuur en kennis op het gebied van logistiek.