Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp naar NAVO-vlootverband

Zr.Ms. Tromp is vandaag uit de haven van Den Helder vertrokken naar de Oostzee. Het luchtverdedigings- en commandofregat sluit zich de komende 3 maanden aan bij een van de NAVO-vlootverbanden. Aan boord zit een ruim 180-koppige bemanning. Het schip beschikt over een NH90-maritieme gevechtshelikopter.

Het fregat maakt tot begin december deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is een van de snel inzetbare vlootverbanden van het bondgenootschap. De schepen kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week ingezet worden voor operaties als dat nodig is.

Het vlootverband opereert op de Oostzee, Atlantische Oceaan en de Noordzee. Zr.Ms. Tromp patrouilleert daar de komende periode samen met schepen uit landen als Duitsland, Frankrijk, Itali√ę en Denemarken.

De SNMG1 staat dit jaar onder Duits commando. Dat land heeft ook de leiding over de verschillende oefeningen die op het programma staan. De eerste speelt zich bijvoorbeeld af in de Oostzee. Daarbij draait het om operaties in het hoogste geweldsspectrum. Schepen bereiden zich erop voor dreigingen vanuit de lucht, vanaf en onder water het hoofd te bieden. Bij deze en andere oefeningen  wordt onder meer gebruik gemaakt van de NH90.

Vlootverbanden

Zr.Ms. Tromp is het tweede Nederlandse marineschip in korte tijd dat zich aansluit bij een van de NAVO-vlootverbanden. Twee weken geleden vertrok Zr.Ms. Vlaardingen uit Den Helder. De mijnenjager is de komende maanden actief voor de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1.

Als onderdeel hiervan deed de Vlaardingen deze week mee aan de oefening Sandy Coast. Dat gebeurde vanuit de haven van Delfzijl.