Samenwerken binnen de NAVO

Nederland is lid van de NAVO. Dit is een militaire samenwerking van 30 landen uit Noord-Amerika en Europa. De NAVO regelt de wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen. 

Artikel 5 uit het verdrag vormt de kern. Daarin staat dat een aanval op een van de landen wordt gezien als een aanval op allemaal. Nederland maakt vanaf het begin deel uit van het samenwerkingsverband.

Bijdrage landen

De NAVO-landen leveren allemaal militaire eenheden en materieel. Bij inzet voor crisis-, conflict- of vredesbeheersing neemt de NAVO het commando op zich. Nederland levert bijvoorbeeld schepen aan de Standing NATO Maritime Groups (SNMG). Dit zijn snel inzetbare maritieme eenheden. De SNMG houdt zich onder andere bezig met humanitaire hulpverlening, escortetaken en inlichtingenwerk. Ook stelt zij zeegebieden veilig door mijnen op te sporen en te ruimen. Nederland voert in 2022 het commando over SNMG1.

Oefeningen

Om de samenwerking tussen de verschillende NAVO-landen zo goed mogelijk te houden, oefenen de militaire eenheden vaak. Tijdens deze internationale oefeningen stemmen de deelnemende landen werkwijzen en communicatiemiddelen op elkaar af. 

NAVO in actie

De NAVO is wereldwijd actief. Zo bestrijdt de NAVO bijvoorbeeld piraterij. En met operatie Unified Protector beschermde de NAVO in 2011 de Libische bevolking tegen het Khadaffi-regime.