Defensie stopt na 22 jaar met Teletekst

Teletekstpagina’s 765 en 766 bieden vanaf 1 januari 2022 geen informatie meer over Defensie. Pagina 765 was jarenlang een informatiebron voor het thuisfront van militairen in het buitenland. Pagina 766 meldde vooral afwijkende vliegbewegingen boven Nederland. Het besluit om te stoppen volgde nadat de NOS een opschoonactie aankondigde.

Daarmee komt een eind aan ruim 22 jaar Defensie op NOS Teletekst. Het delen van Defensie-informatie begon 16 november 1999.

Andere plekken voor informatie 

Tegenwoordig wordt de informatie vooral online gezocht en gevonden.

Zo staat de informatie van pagina 765 voor een deel op de website defensie.nl/thuisfront en voor een deel in de zogeheten Thuisfrontapp van Defensie. Het gaat bijvoorbeeld om postadressen in missiegebieden, informatienummers en thuisfrontdagen.

Vergroot afbeelding Indruk van de Thuisfront App, zoals weergegeven in Apple App Store.
Indruk van de Thuisfront App.

Vertrek- en aankomsttijden in beveiligde app

Actuele vertrek- en aankomsttijden van militaire vluchten staan in een beveiligde omgeving van de Thuisfrontapp. Defensiemedewerkers kunnen voor dit deel een account aanvragen via de Thuisfrontapp. Via hun Defensie-mailadres ontvangen ze een gebruikersnaam en activatiecode.

Meer informatie over de Thuisfrontapp staat op de pagina Defensie informeert thuisfront.

Vliegtuigen en helikopters boven Nederland

Pagina 766 met vliegbewegingen verwees al ruim een jaar naar de internetpagina luchtmacht.nl/vliegbewegingen. Enige uitzondering was het droppen van zware explosieven boven oefenterrein Cornfield Range op Vlieland.

Naast de website informeert de luchtmacht online ook via social media over vliegtuigen en helikopters boven Nederland.