Trouw aan de vlag

Organisatie

Het medisch evacuatieteam dat in Turkije slachtoffers van de aardbeving en hun familieleden heeft vervoerd, keerde dit weekend terug. De Commandant Luchtstrijdkrachten, de Krijgsmachtadjudant en ik vingen hen op Vliegbasis Eindhoven op en hoorden uit eerste hand de indrukwekkende verhalen. We zagen een groep militairen die tot het uiterste is gegaan. 83 gewonden en 215 familieleden brachten ze naar veilige plekken in Turkije.

In de eerste plaats was er blijdschap over het feit dat onze mensen hun familie weer in gezondheid in de armen konden sluiten. Begrijpelijk als je hoort wat zij de afgelopen 2 weken hebben gezien. Maar ik hoorde ook dat mensen, ondanks het indrukwekkende werk, soms toch even denken: hadden we niet meer kunnen doen? Ik kan daar zonder enige twijfel ‘nee’ op zeggen.

Onze mensen hebben het maximale gedaan. Zij werden van de ene op de andere dag ingezet en geconfronteerd met heftige omstandigheden en emoties. Daar zijn ze op een professionele manier mee omgegaan. Onder meer door gebruik te maken van de ervaringen die we in 2021 hebben opgedaan bij de evacuatie vanuit Kaboel. Bijvoorbeeld door als eerste ter plekke een goede controleplek met goede verbindingen in te richten. En de keuze om niet vanuit locaties buiten Turkije te opereren, maar juist in de buurt van het rampgebied te blijven.

Dit team heeft in het klein laten zien, waar Defensie in het groot voor staat. Als de omstandigheden er om vragen staan wij er als eenheid voor Nederland en onze bondgenoten. Hoe extreem de situatie ook is. Net zoals wij in Europees en internationaal verband een eenheid vormen voor Oekraïne.

Want ook daar stonden we deze week extra bij stil. Een jaar al is het oorlog en het zal nog lang duren. De Oekraïners vechten voor hun vrijheid en soevereiniteit. Met onze steun helpen we Oekraïne om het gevecht te voeren. Dat heeft impact op onze krijgsmacht en op jullie. We geven training en leveren spullen. Natuurlijk kopen we zoveel mogelijk direct bij de industrie, maar ontkomen er niet aan ook uit eigen voorraden te leveren. Dat is onvermijdelijk, anders maakt Oekraïne niet snel genoeg verschil op het slagveld.

Het steunen van Oekraïne is op dit moment onze hoogste prioriteit. Om solidariteit te tonen hebben we op 24 februari de Nederlandse vlag op onze complexen vervangen voor de blauw-gele vlag van Oekraïne. De emotie die dit soms losmaakt, snap ik zeker. Wij militairen hebben trouw gezworen aan onze vlag. We hebben beloofd om te vechten voor ons land, onze normen en waarden én onze vrijheid.

En dat is nu precies wat de Oekraïners al ruim een jaar tegen enorme offers voor ons doen. Militairen en burgers tonen volharding en veerkracht. Wij moeten dat ook doen door hen te blijven steunen. Vandaar dit dankbetoon. Om welke wereldwijde inzet het ook gaat, belangrijk is dat we in het oog houden waarvoor we het doen. Dat we trouw blijven aan de waarden waar onze vlag voor staat.

Generaal Onno Eichelsheim
Commandant der Strijdkrachten