Amerikaanse helikopterbrigade via Vlissingen naar Duitsland, Letland en Polen

Nederlandse militairen ondersteunen sinds vandaag de verplaatsing van de 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade. Ongeveer 1.400 voertuigen en containers rijden via Nederland naar Duitsland, Letland en Polen. Ook vliegen er zo’n 55 Chinook- en Black Hawk-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters via Vliegbasis Woensdrecht naar hun eindbestemming. Het schip met de Amerikaanse helikopterbrigade is gisteravond aangekomen in de haven van Vlissingen. Vandaar gaat het materieel verder over de weg en in de lucht.

Vergroot afbeelding Archieffoto van Black Hawks tijdens een eerder transport van Amerikaans materieel door Nederland.
Archieffoto van Black Hawks tijdens een eerder transport van Amerikaans materieel door Nederland.

Om dit transport mogelijk te maken neemt Defensie, op verzoek van Amerika, gastlandsteun voor haar rekening. Bij dit zogenoemde Host Nation Support (HNS) zijn zo’n 75 Nederlandse militairen betrokken om het transport te ondersteunen. Nederland speelt als ‘gateway to Europe’ een belangrijke rol op het gebied van militaire verplaatsingen in Europa. Dat komt door de strategische ligging, goede infrastructuur en kennis op het gebied van logistiek.

Ongeveer 300 Amerikaanse militairen begeleiden al het vliegend en rollend materieel en maken het in de haven van Vlissingen gereed om te verplaatsen.

Hondenteams

Het overslagterrein in Vlissingen is sinds 6 oktober aangewezen als tijdelijk militair object. Met hondenteams controleren bewapende militairen van de landmacht en de marine het havengebied onder meer op explosieven, ook onder water. Ook bewaken zij het gebied. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie speelt eveneens een rol in de haven en neemt het transport van het Amerikaanse materieel voor haar rekening.

De luchtmacht coördineert en begeleidt de helikopters naar hun bestemmingen.

Vliegbasis

Ook op Vliegbasis Woensdrecht ondersteunen militairen de verplaatsingsoperaties. Zo worden de helikopters er bewaakt en voorzien van brandstof tijdens de tussenstop. Amerikanen kunnen er bovendien gebruik maken van faciliteiten voor reparaties, mocht er sprake zijn van mechanische problemen. 

Terug naar Amerika

Tussen 20 november en 15 december gaat eenzelfde hoeveelheid voertuigen, containers en helikopters terug naar Amerika. Dat materieel behoort tot de 3rd Infantry Division Combat Aviation Brigade. Die gaat dan naar Vlissingen voor verscheping naar de thuisbasis in Georgia.

De Combat Aviation Brigade van de 3rd Infantry Division maakte 9 maanden deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Oost-Europa. Die is daar als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. De Amerikaanse helikopterbrigade trainde in Duitsland, Polen en Letland met NAVO-partners. De brigade wordt afgelost.

De gehele operatie duurt tot 24 december.