Beveiliging van objecten en personen

Koningin Wilhelmina wees in 1908 de beveiligingstaak van de koninklijke paleizen Huis Ten Bosch, Noordeinde, Drakensteyn, Het Loo en Villa Eikenhorst toe aan de Koninklijke Marechaussee.

De marechaussee beveiligt ook de ambtswoning van de minister-president (het Catshuis). Ook waakt zij over de veiligheid van de leden van het Koninklijk Huis. Dit doet de marechaussee samen met de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging van de politie.

Voor het bewaken en beveiligen zet Defensie verschillende middelen in. Ook bewakingshonden helpen daarbij, zowel in Nederland als in missiegebieden.

Waardetransport

Waardetransporten van De Nederlandsche Bank gaan vaak over de weg. Motorrijders en gepantserde wagens van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten begeleiden het transport. Collega's van Hoog Risico Beveiliging kunnen hierbij ondersteunen. Verder geven 3 beveiligingsadviseurs van de marechaussee beveiligingsadvies aan De Nederlandsche Bank. Dit doen zij sinds 2013 vanuit het bankgebouw in Amsterdam.

Personen

Naast waardetransporten, beveiligt de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten ook hooggeplaatste militairen, politici en diplomaten in binnen- en buitenland. Vooral in omgevingen met een sterk verhoogd risico.

Bijstandseenheid Koninklijke Marechaussee

De marechaussee zet pelotons Bijstandseenheid in voor ME (mobiele eenheid) en BE (bijstandseenheid)-taken. De reguliere ME treedt bijvoorbeeld op bij evenementen, demonstraties, rellen en beveiligingstaken. De BE handhaaft en herstelt de openbare orde als reguliere ME-inzet niet meer voldoende is. Zoals bij vuurwapengebruik tegen de politie, mogelijk gebruik van explosieven of ander grof geweld.

De marechaussee zet de BE zo flexibel mogelijk in. Dit betekent dat de inzet snel kan worden aangepast aan de situatie en de omgeving. De bijstandsorganisatie is ook snel inzetbaar om wereldwijd na een ramp of conflict lokale politiekorpsen te ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde of het bieden van veiligheid voor hulpverleners. Ook ondersteunt de BE arrestatieteams en andere speciale (militaire) eenheden.

Lees meer over de BE in het KMarMagazine 04 van april 2019.

Hoog Risico Beveiliging

De marechaussee beschikt ook over pelotons Hoog Risico Beveiliging. Taak van deze eenheden is het bewaken en beveiligen van objecten in Nederland met een verhoogde dreiging op aanslagen. Dat zijn bijvoorbeeld een aantal overheidsgebouwen en bepaalde maatschappelijke instellingen.