Verenigd Koninkrijk haakt aan bij militaire mobiliteitsproject

Het Verenigd Koninkrijk gaat zich aansluiten bij het militaire mobiliteitsproject. Het project maakt het voor militairen en materieel mogelijk ongeremd door de Europese Unie (EU) te reizen, over de weg, per spoor, over zee of door de lucht.

Vergroot afbeelding Een militair konvooi onderweg voor Steadfast Defender 2021.
Archieffoto: Een militair konvooi onderweg voor oefening Steadfast Defender 2021.

Als kartrekker ervan heeft Nederland het Verenigd Koninkrijk vandaag officieel uitgenodigd om als partner aan te haken. Dat is in Brussel bekend gemaakt tijdens de Raad Buitenlandse Zaken van ministers van Defensie.

"Ik ben zeer verheugd met dit positieve besluit van de Raad. We sturen vanmiddag de officiële uitnodiging naar Londen”, aldus minister Kajsa Ollongren.

Haar Britse collega Ben Wallace noemt het militaire mobiliteitsproject een cruciale ondersteuning voor de EU-NAVO-samenwerking. De samenwerking met Europese partners zorgt volgens Wallace voor grotere Europese veiligheid. Hij noemde die ook een gezamenlijke vastberaden steun voor Oekraïne.

PESCO

Het Military Mobility-project is een onderdeel van de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO). Dit is een van de pijlers van het EU-defensiebeleid. PESCO is in 2017 opgericht om de EU-lidstaten in staat te stellen nauw samen te werken op het gebied van veiligheid en defensie. Onder de vlag van het samenwerkingsverband investeren lidstaten gezamenlijk in defensiecapaciteiten en projecten. Verder vergroten ze de operationele paraatheid en weerbaarheid van hun strijdkrachten.

Vorig jaar sloten Canada, Noorwegen en de Verenigde Staten zich aan bij het Europese mobiliteitsproject. Dit kreeg daarmee voor het eerst partners van buiten de EU.