Zeekaarten

De Dienst der Hydrografie levert officiële zeekaarten voor de beroepsvaart en recreatievaart. Deze kaarten hebben betrekking op het Noordzeegebied en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Elektronische kaarten (ENC’s)

De dienst maakt officiële elektronische zeekaarten (ENC’s). Een ENC toont alle gegevens die voor navigatie belangrijk zijn. De gegevens zijn apart van elkaar en in verschillende lagen te bekijken.

De dienst maakt ENC’s in het S-57-framework van de IHO (Engels). Dit is het officieel vastgestelde uitwisselingsformat voor digitale hydrografische gegevens. ENC´s verschijnen op alle detailniveaus (‘usage bands’). U kunt ENC’s alleen voor navigatie gebruiken in combinatie met een ECDIS-systeem (Electronic Chart Display and Information System). Daarnaast zijn ze voor andere doeleinden beschikbaar via de Viewer van het Informatiehuis Marien

ENC's zijn officieel gelijkwaardig aan de papieren zeekaart. U mag officiële ENC’s gebruiken als hoofdnavigatiemiddel in een ECDIS-systeem met typegoedkeuring. Er moet dan wel een back-up aanwezig zijn. De IHO-publicatie S-66 (Engels) geeft overzichtelijk achtergrondinformatie over productie en gebruik van ENC’s en ECDIS-systemen.

Dit samenwerkingsverband levert de kaarten vervolgens aan de value added resellers van IC-ENC.

ENC-catalogus van de IHO.

ENC-catalogus van IC-ENC

Papieren kaarten

Met dezelfde gegevens die gebruikt worden voor ENC’s, maakt de dienst papieren zeekaarten. Nederland maakt een groot deel van de papieren kaarten samen met Groot-Brittannië. Deze kaarten zijn gebaseerd op gegevens van de Nederlandse hydrografische dienst. U herkent deze coproductiekaarten aan het dubbele logo. De kaarten van de grensgebieden zijn afgestemd met België, Duitsland en Frankrijk.

De A0-formaat kaarten van de Noordzee worden uitgegeven volgens internationale standaarden als INT-kaart. Ze zijn opgenomen in de INT-kaart catalogus van de IHO. De dekking van de kaarten voor de Caribische Zee is zichtbaar in de kaartjes hieronder.

De kleinere beroepsvaart en recreatievaart gebruiken het meest de 1800 Serie (8 atlassen). Deze kaarten bestrijken de Nederlandse kust en de grote binnenwateren. De dekking van de 1800 Serie zeekaarten is zichtbaar in het kaartje hieronder.

U kunt coproductiekaarten bijwerken met de Nederlandse Berichten aan Zeevarenden (BaZ) en met de Engelse Notices to Mariners. De nationale kaarten die de hydrografische dienst maakt kunt u alleen bijwerken met de Nederlandse BaZ.

Planningskaarten geven aanvullende informatie op officiële zeekaarten. Planningskaarten zijn speciaal voor de reisvoorbereiding, u kunt ze niet gebruiken om op te navigeren. De Dienst der Hydrografie geeft hiervoor de kaart 1970 Mariners’ Routing Guide Southern North Sea uit.

INT-kaart catalogus van de IHO.

Rasterkaarten (RNC’s)

Een rasterkaart is de meest eenvoudige digitale kaart (zoals een gescande versie van een papieren kaart). Rasterkaarten mag u niet gebruiken als hoofdnavigatiemiddel wanneer er ook een ENC is van het gebied. De rasterkaarten kunt u onder meer verkrijgen bij de Britse hydrografische dienst.

Leskaarten

Leskaarten zijn speciaal gemaakt voor het navigatieonderwijs. U mag deze kaarten niet gebruiken om mee te navigeren. De kaarten worden niet bijgewerkt. De examenkaart A voor de Vaarbewijzen en examenkaart B voor de Vaarbewijzen zijn gratis te downloaden.