Wijzigingen in nautisch productaanbod

De Dienst der Hydrografie maakt diverse nautische producten voor zeevarenden. Zoals zeekaarten en nautische boekwerken. De dienst voert een aantal wijzigingen in het productaanbod van zeekaarten.

Het gaat om de volgende wijzigingen (update maart 2022):

  • Kaartatlas 1803 vervalt naar verwachting rond 2023.
  • Kaartatlas 1809 is per 1 januari 2021 vervallen.
  • Beperking dekking kaartatlas 1801. Onder meer het Belgisch gebied vervalt grotendeels. Dit zal naar verwachting rond 2024 plaats vinden.
  • Kaartatlas 1810 is in 2021 nog eenmaal in huidige vorm verschenen. De dekking zal in de daarop volgende editie worden verkleind (omstreeks 2023). Het traject IJmuiden-Amsterdam en de Randmeren zullen dan vervallen.
  • Beperking dekking kaartatlas 1812. Onder meer het Lauwersmeer en het Duits gebied vervallen grotendeels. Dit zal naar verwachting rond 2023 plaats vinden.

Definitieve data worden aangekondigd op deze website en in de Berichten aan Zeevarenden.

Waarom brengt de Dienst der Hydrografie wijzigingen aan in het productaanbod?

De bestaansreden van de dienst is om de scheepvaart die vaart onder  de ‘Safety Of Life At Sea (SOLAS)’ richtlijnen te voorzien van nautische producten.  Deze groep is namelijk wettelijk verplicht om die producten te gebruiken. Dat staat zo in het SOLAS-verdrag.

De SOLAS-markt verandert echter. Vroeger waren papieren kaarten leidend. Tegenwoordig moet het grootste deel van de gebruikers elektronische zeekaarten (Electronic Navigation Charts) gebruiken. De papieren kaarten raken dus steeds meer op de achtergrond. Deze digitale ontwikkeling komt de komende jaren nog in een verdere stroomversnelling. En dat vraagt om keuzes. De dienst moet zich concentreren op de toekomst en gaat daarom de inzet voor papieren kaarten verminderen.

Gevolgen voor papieren zeekaarten

Momenteel is het Nederlands karteergebied gedekt met zogenoemde A0 papieren zeekaarten (voornamelijk in gebruik bij SOLAS-scheepvaart) en voor een deel met de 1800-serie (voornamelijk in gebruik bij non-SOLAS-scheepvaart, onder meer voor recreatie). Hierdoor is er vaak een dubbele papieren dekking.

De dienst beëindigt de dubbele dekking zoveel mogelijk. Daarnaast beperkt zij de kartering voor gebieden waarvoor zij niet officieel verantwoordelijk is. Uiteraard blijft de dienst papieren en elektronische nautische producten uitgeven die wettelijk verplicht zijn.

Vragen?

Heeft u een vraag of opmerking over de wijzigingen in het productaanbod van de Dienst der Hydrografie? Vul dan het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@hydro.nl.