Vieren en herdenken

Bij het Korps Commandotroepen staat saamhorigheid hoog in het vaandel. En niet alleen voor de gezelligheid: een goede onderlinge band is ontzettend belangrijk voor het werk van commando’s. Niet voor niets doet het korps heel veel om die band te versterken.

Vergroot afbeelding Commando-veteranen defileren door de stad.
Oud-commando's defileren tijdens de korpsverjaardag door de straten van Roosendaal.

Korpsverjaardag

De korpsverjaardag is hiervoor, naast de dagelijkse bezigheden, de belangrijkste gelegenheid. De commando’s grijpen deze dag aan voor een moment van bezinning. Tijdens het dodenappèl herdenken zij de omgekomen collega’s. Ook is er op de korpsverjaardag meestal een sportevenement.

Lustrum

Eens in de 5 jaar pakt het Korps Commandotroepen de korpsverjaardag groots aan. Sinds 1967 bruist elk lustrum van de activiteiten tijdens de commandoreünie. Duizenden oud-commando’s komen die dag naar Roosendaal. Daar krijgen zij in de stad en op de kazerne een gastvrij onthaal.

Vaste onderdelen van het lustrum zijn de wandelmars, het defilé door de straten van Roosendaal en een herdenking. De mascotte, de ezel Snedder, komt ook opdraven. Uiteraard is er gelegenheid om bekenden te zoeken en bij te praten. Het is ook goed gebruik dat de reünisten huiswaarts keren met een fraai jubileumgeschenk.

Vergroot afbeelding De ezel Snedder, de mascotte van het Korps Commandotroepen.
Snedder, de mascotte van het korps.

Korps-kerstdiner

Aan het einde van het jaar organiseert het KCT het korps-kerstdiner. Er zijn ook diners voor officieren en onderofficieren. Maar met Kerstmis is het hele korps welkom. Net als de rest van het jaar heeft het kader hierbij een grote verantwoordelijkheid. Dat zorgt dan voor de bediening.

Maar het draait niet om feesten alleen. Herdenkingen benadrukken ook de serieuze kanten van het commando-zijn. Het drukt iedereen van het korps met de neus op de feiten: commando’s hebben een riskant beroep.