Korpsonderscheidingen

Iedereen doet zijn werk. Dat moet ook in een militaire eenheid. Maar soms doet iemand meer dan dat. Uit eigen beweging, door gedrevenheid of omdat het nodig is. Zo iemand verdient een bijzondere waardering. Dat varieert van een schouderklopje tot een dapperheidsonderscheiding.

Onderscheidingen

Veel commando’s hebben zich onderscheiden. In het gevecht, maar ook in vredestijd. Zij kregen een waardering of een onderscheiding. En daar mogen ze trots op zijn. De krijgsmacht is in elk geval trots op hen en wilde dat graag laten weten. 11 commando’s kregen de titel ridder in de Militaire Willems-Orde. Tientallen lieten zich andere hoge dapperheidsonderscheidingen opspelden.

Vergroot afbeelding Commando drinkt uit een zilveren beker.
Drinken uit de Generaal Sturgescup.

Bijzondere waarderingen

Niet alle onderscheidingen komen ‘van hogerhand’. Het Korps Commandotroepen kent ook 2 bijzondere waarderingen. Met deze onderscheidingen gaat het korps zuinig om. Dan is het duidelijk dat die niet voor iedereen zijn weggelegd. Dat zijn de ‘Generaal Sturgescup’ en de titel ‘ere-commando’.

De ‘Generaal Sturgescup

Na de Elementaire Commando Opleiding (ECO) krijgen de commando’s de groene baret. De best man van de ECO krijg de ‘Generaal Sturgescup’. Generaal Sturges van het Britse Royal Marine Commando voerde die traditie ooit in. De cup bevat een geestrijke drank en komt niet toe aan de snelste, sterkste of slimste cursist. Die hebben al de groene baret verdiend.
De 'Best Man' is degene die fysiek, mentaal en vooral in sociaal opzicht de andere cursisten (enigszins) overstijgt. Behalve de roem, krijgt hij ook een vermelding op een paneel in het KEK-gebouw.

Vergroot afbeelding Prins Bernhard.
Prins Bernhard.

De titel ‘Ere-commando’

De korpscommandant kende veel minder vaak de titel van ‘ere-commando’ toe. Het is een waardering voor mensen die zich bijzonder voor het Korps Commandotroepen hebben ingespannen. Dit geldt voor mensen binnen en buiten het korps. Slechts 14 mensen kregen de titel sinds de instelling in 1960. De bekendste ere-commando is zonder twijfel prins Bernhard. Bij hoge uitzondering kreeg hij in 1992 de groene baret, voor alles wat hij voor de commandotroepen en de veteranen van het korps heeft gedaan.